Svijet
0

Putin: Amerika je inicirala događaje u Ukrajini

FENA
Vladimir Putin i Barack Obama (Foto: AFP)
Vladimir Putin i Barack Obama (Foto: AFP)
Amerika je inicirala događaje u Ukrajini, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin.

"Ono što se u Ukrajini sada dešava pokazuje nam ko je od početka umiješan, ali Amerika je u početku izabrala da se drži po strani. Činjenica da je sada Amerika u prvom planu u rješavanju ukrajinske krize govori o tome da su "vodili ovaj proces od samog početka", ali tek sada se prikazuju kao lideri", odgovorio je Putin novinarima na pitanje o tome šta misli kakva je uloga Amerike u događajima u Ukrajini.

Ruski predsjednik je ocijenio, prenosi Itar-Tass, da se interesi Amerike i njihovih evropskih partenera podudaraju jer EU želi sporazum o pridruživanju s Ukrajinom "i to pod uvjetima za koje ja smatram da su za Ukrajinu neprofitabilni".

Prethodna vlast u Kijevu, ocijenio je ruski predsjednik, pokušavala je tome da se suprotstavi, ali je zapad imao drugačiji plan koji je uključivao vojni scenario, neustavno oružano preuzimanje vlasti. Putin je, međutim, ocijenio da inicijatori događaja u Ukrajini nisu mogli da predvide kuda će sve to ići, prenosi Tanjug.

Iako mnogi u Ukrajini, dodao je on, podržavaju smjenu vlasti, ipak ima mnogo ljudi kojima se to ne sviđa i nisu saglasni s načinom na koji je došlo do smjene.

"U tome nema ničeg demokratskog", izjavio je ruski predsjednik.