Svijet
49

Putin: Nema potrebe za vojnom intervencijom u Ukrajini, još uvijek

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Ruski predsjednik Vladimir Putin danas je odgovarao na pitanja novinara u vezi sa stanjem u Ukrajini. Ocijenio je kako su dešavanja u Kijevu ustvari državni udar, udar na ukrajinski ustav, da se radi o oružanom preuzimanju vlasti za čime, kaže, nije bilo potrebe u vrijeme kada je svrgnuti predsjednik Viktor Janukovič već prihvatio zahtjeve opozicije.

Također je kazao da je ukrajinski narod imao opravdan razlog da protestuje protiv Janukoviča, s obzirom na ogromno prisustvo korupcije i drugih manjkavosti tokom njegovog mandata. Međutim, Putin je kazao da se protivio i protivi nelegitimnom načinu na koji je Janukovič svrgnut, jer je to potkopalo političku stabilnost u zemlji.

Putin je kazao da ono što se dešava u Ukrajini sada može biti zamjena jedne grupe prevaranata na vlast i s drugom grupom također prevaranata, povezujući to sa nedavnim imenovanjem u vlasti pojedinih bogatih biznismena sa upitnim ugledom.

Janukovič je svakako sada nemoćan u Ukrajini, ali pravno gledano on je i dalje legitimni predsjednik država, kazao je predsjednik Rusije.

Putin je nedavno dobio odriješene ruke od ruskog parlamenta za korištenje vojne sile, kako je navedeno, radi zaštite civila u Ukrajini, međutim odgovarajući na novinarsko pitanje danas, on je kazao da za tim još uvijek nema potrebe. Također je dodao da vojne vježbe ruske vojske koje su okončane na zapadu Rusije nisu imale nikakve veze sa Ukrajinom i situacijom u toj zemlji.

Na pitanje čije su vojne snage koje se nalaze na Krimu i čije univorme veoma liče na ruske, Putin je negirao da se radi o ruskim snagama te dodao da se radi o snagama "samoodbrane". Na pitanje je li Rusija učestvovala u njihovoj obuci, on je negirao. Dodao je i to da na krimu nije bilo nikakvih sukoba te da su Rusi samo pojačali sigurnost svojih objekata.

Ruski predsjednik je istaknuo i to da želi vidjeti ravnopravno učešće svih građana Ukrajine u odlučivanju o budućnosti zemlje. Otpor koji narod pruža trenutno na istoku i jugu Ukrajine, jasno pokazuje da trenutna vlast u Kijevu nema mandat da upravlja zemljom.

Također, odbacio je tvrdnje da Rusija krši bilo kakve unutarnje zakone ili međunarodne konvencije u vezi sa situacijom u Ukrajini. Dodao je da, čak i kada bi Rusija koristila silu u Ukrajini, ne bi prekršila međunarodno pravo. U isto vrijeme je optužio Sjedinjene Američke Države i njihove saveznike da se ne osvrću na međunarodno pravo kada štite svoje nacionalne interese. Naveo je Libiju i Irak kao primjer za to.

Kada su u pitanju eventualne sankcije za Rusiju, a vezano za njeno ponašanje spram situacije u Ukrajini, Putin je kazao da oni koji prijete takvim mjerama trebaju razmisliti koje su onda posljedice za njih.

"U međusobno povezanom svijetu jedna zemlja može drugoj nanijeti štetu ako želi, ali bi i ona također bila oštećena", kazao je Putin te upozorio da su prijetnje kontraproduktivne.

Rusija u svakom slučaju ne planira ići u rat protiv ukrajinskog naroda, naglasio je, kada ga je novinar pitao ima li straha od rata. Međutim, ruske trupe će spriječiti bilo kakve pokušaje gađanja ukrajinskih civila i ako do ugrožavanja civila dođe, one će biti raspoređene.

Dodao je i to da ne vidi političku budućnost pred Janukovičem, koji je kako je i sam rekao, svrgnuti ukrajinski predsjednik. Rusija mu je, kaže Putin, dozvolila da dođe na njenu teritoriju iz humanitarnih razloga, inače mu prijeti opasnost da bude pogubljen po kratkom postupku.