Svijet
0

Putin svjetskim čelnicima pravdao ruske vojne poteze u Ukrajini

FENA
Vladimir Putin (Foto: AFP)
Vladimir Putin (Foto: AFP)
Predsjednik Rusije Vladimir Putin razmIjenio je mišljenja o kritičnoj situaciji u Ukrajini s nekoliko svjetskih čelnika, opravdavajući eventualne ruske vojne poteze u toj zemlji, saopćila je u nedjelju Pres-služba Kremlja.

U telefonskom razgovoru s američkim predsjednikom Barackom Obamom, Putin je izjavio da Rusija zadržava pravo da štiti svoje i interese ruskih građana Ukrajine ukoliko se nasilje proširi na istočne regije zemlje i Krim, autonomnu regiju koja je u epicentru trenutne krize u zemlji, prenosi Xinhua.

Putin je uočio "realnu prijetnju životima i zdravlju ruskih građana i brojnih njihovih sunarodnjaka koji žive u toj zemlji".

On je pripisao eventulne ruske vojne akcije "provokativnim i kriminalnim akcijama ultranacionalističkih elemenata koje zapravo ohrabruju aktuelne vlasti u Kijevu".

Tokom razgovora s generalnim sekretarom UN- Ban Ki-moonom, Putin je izjavio da Rusija ne može stajati po strani kada se poduzmu nasilne akcije protiv ruskih građana u istočnim regijama Ukrajine i na Krimu.

Rusija će poduzeti neophodne mjere u skladu s međunarodnim pravom, dodao je. Obojica sagovornika složila su se da se dodatna eskalacija krize u Ukrajini treba izbjeći, saopćio je Kremlj.

Putin je također raspravljao o načinima eventualnog rješenja krize i složio se da nastavi dijalog u telefonskom razgovoru sa svojim francuskim kolegom Francoisom Hollandeom.

Ruski parlament u subotu je ovlastio Putina da koristi vojnu silu kako bi zaštitio ruske interese u Ukrajini.