Svijet
7

Purgin: Sličan slučaj kao avionska nesreća 2001.

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
Današnja avionska nesreća u Ukrajini podsjeća na onu iz 2001. godine kada je ruski avion pao u Crno more za šta je Ukrajina prvo tvrdila da nije umiješana, ali je kasnije priznala odgovornost, smatra zamjenik premijera Donjecke Narodne Republike Andrej Purgin.

Purgin navodi da je Ukrajina u početku formalno demantovala svaku umiješanost u ovu katastrofu, ali je osam dana kasnije priznala odgovornost.

On je podsjetio da je sekretar savjeta ukrajinske bezbjednosti Evhen Maerčuk na kraju je priznao da je moguće da je uzrok nesreće slučajno ispaljena raketa "S-200", tokom ukrajinskih protivvazdušnih vojnih vježbi.

Riječ je o slučaju iz oktobra 2001. godine kada je ruski avion sa 76 putnika eksplodirao u vazduhu i potom pao u Crno more.

Purgin je u telefonskoj izjavio za New York Times naglasio da za ovu današnju nesreću nisu odgovorni proruski aktivisti, jer nemaju tehničkih kapaciteta da sruše avion na toj visini.

On je precizirao da njihovo oružje može da dostigne cilj na maksimalnoj visini od 4.000 metara.

Letjelica je sa visine od 11.100 metara, brzinom od 850 kilometara na sat, pao jugozapadno od Sočija na obali Crnog mora.

Avion kompanije Malaysia Airlines letio je na visini od 10.000 metara, prenosi AFP. Nesreća se tada dogodila kada je avion bio na visini od 9.000 metara.