Svijet
7

Zvanično: Avion Malaysia Airlinesa je pogođen sa "nekoliko objekata"

Klix.ba
Holandski stručnjaci tvrde da se avion Malayia Airlinesa, koji se srušio u Ukrajini 17 jula, raspao u zraku nakon što je pogođen sa "nekoliko objekata" koji su "probili trup aviona".

Holandski komitet za sigurnost objavio je izvještaj u kojem se tvrdi da "nema dokaza o tehničkoj ili ljudskoj grešci".

Podsjećamo, 298 ljudi izgubilo je život u padu aviona za čiju nesreću je okrivljena proruska strana koja se tereti da je oborila putnički avion. Avion je letio iz Amsterdama u Kuala Lumpur kada se srušio u istočnoj Ukrajini.

Holandski stručnjaci su se oslonili na informaciju iz crne kutije aviona, od kontrolora leta i satelitskih snimaka kako bi načinili preliminarni izvještaj.

Zaključak je nedvosmislen i govori o raspadu aviona koji se desio u zraku, a koji je bio rezultat strukturalne štete uzrokovane velikim brojem objekata koji su velikom brzinom probili trup letjelice.

"Ovo ipak nije finalni izvještaj iako su nalazi od velikog značaja. Ovo je prvo zvanično saopštenje o tome šta se dogodilo", rekla je za BBC Anna Holligan, članica holandskog istraživačkog tima.

Izvještaj ne plasira krivicu na bilo koju od zaraćenih strana u Ukrajini, ali se u Hagu sprovodi paralelna istraga koja bi trebala da rasvijetli i taj segment slučaja.

Eksperti smatraju da se konačni izvještaj može očekivati 2015. godine.