Svijet
9

Proruski vojnik priznao: Srušili smo putnički avion, mislili smo da pripada ukrajinskoj vojsci

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Proruski vojnik je novinaru talijanskog lista Corriere della Sera priznao da su separatisti srušili putnički avion kompanije Malaysia Airlines, u kojem je poginulo 298 ljudi.

Avion Malaysia Airlinesa je letio od Amsterdama ka Kuala Lumpuru, a srušen je u četvrtak prošle sedmice. Ukrajinske i proruske snage se međusobno optužuju za rušenje aviona i smrt 298 putnika i članova posade. No, prema pisanju lista Corriere della Sera, jedan od proruskih vojnika je priznao da su snage kojim pripada greškom srušile avion.

"Naši komadanti su nam rekli da smo srušili kijevski avion, pa smo pomislili da ćemo se morati suočiti sa ukrajinskim pilotima koji su se spustili na tlo padobranima, no, umjesto pilota smo pronašli leševe civila i prtljag koji nije nikakva vojna oprema", rekao je proruski vojnik, član jedinice "Oplot".

Ukrajinci tvrde da je avion oboren raketom ruske proizvodnje, koju su navodno ispalili separatisti, a nije isključeno da su to učinili ruski operativci. S druge strane, Moskva optužuje Ukrajinu za obaranje aviona tvrdeći da je u vrijeme nesreće ukrajinski borbeni avion bio u zraku.