Čileanski rudari
0

Psihičke tegobe doći će tek kasnije

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Gotovo svi britanski listovi pišu o sudbini čileanskih rudara koji su već nekoliko sedmica zarobljeni u zarušenom oknu jednog rudnika bakra; mnogi se pitaju kakve će psihološke ožiljke ostaviti njihov produženi boravak pod zemljom.

Sada, kada su prošla uzbuđenja nakon prvog kontakta s vanjskim svijetom, 33 rudara moraju se suočiti sa stvarnošću i pronaći način da izdrže možda čak i četiri mjeseca u klaustrofobičnom društvu drugih, piše The Independent.

Neki kažu kako ih očekuju depresija, očaj i međusobni sukobi, dok drugi tvrde da to ne mora biti tako. Radi se o rudarima, ljudima koji su naučili da žive s klasičnim strahom da će biti živi zatrpani. Navikli su da s drugima provode vrijeme u skučenom prostoru.

Oni se sada nalaze u specijalnoj zaštitnoj komori i žive u uvjetima sličnim onima s kojima su suočene posade podmornica ili Međunarodne svemirske stanice (ISS), nastavlja Independent i dodaje kako se većina stručnjaka slaže da pravi psihološki problemi neće mučiti rudare dok su pod zemljom, već će nastupiti kasnije, kada se ponovno domognu površine.

List prenosi mišljenje dr. Jamesa Thomsona s Univerzitetskog koledža u Londonu da će jedan dio rudara godinama patiti od hronične anksioznosti i nesanice i provoditi više vremena na bolovanju od svojih kolega.

Ipak, kako podnijeti traume života na površini zemlje - problem je s kojim bi se 33 zarobljena rudara u ovom trenutku rado suočila, piše Independent.