Svijet
0

Prvi sastanak EU-a s predstavnikom libijske opozicije

FENA
Catherine Ashton (Foto: AP)
Catherine Ashton (Foto: AP)
Šefovi diplomacija Evropske unije sastat će se sljedeće sedmice s predstavnikom libijskoga Nacionalnog tranzicijskog vijeća, usprkos tome što u Uniji nema konsenzusa o stavu prema toj opozicijskoj grupi, saopćili su diplomati u petak.

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton pozvala je tu libijsku opozicijsku grupu da se u utorak u Luxembourgu sastane s ministrima, što će biti prvi susret između pobunjeničkog vijeća i 27 članica Unije kao cjeline.

Vijeće će predstavljati Mahmoud Jibril zadužen za vanjske poslove, koji će se kratko sastati s ministrima nakon radnog ručka, prenio je France Presse.

Francuska i Italije jedine su priznale Nacionalno prijelazno vijeće, koje se trupama libijske vlade od februara suprotstavlja iz svoje baze u Benghaziju na istoku zemlje.

Neke od zemalja, na prvom mjestu Švedska, oklijevaju međutim pozvati Vijeće na sastanak ministara EU-a.

"Švedska vjeruje da Vijeće nije jedini sugovornik u Libiji, ali jeste jedini kojeg trenutno imamo. Još uvijek možemo čuti šta imaju reći", rekao je jedan neimenovani evropski diplomat.

Francuska, Italija i Danska zalažu se da EU ukaže više povjerenja Vijeću, dok druge zemlje Unije oklijevaju razgovarati s libijskom opozicijom na ministarskom sastanku, smatrajući kako je još rano da bi se toj grupi dao takav legitimitet, navodi AFP.