Svijet
48

Prvi put u modernoj historiji: Papa Franjo dvije Palestinke proglasio sveticama

Klix.ba
Papa Franjo (Foto: AFP)
Papa Franjo (Foto: AFP)
Papa Franjo danas je proglasio sveticama dvije monahinje iz Palestine u nadi da će ohrabriti kršćane širom Bliskog istoka.

Zvaničnom ceremonijom kanonizacije papa Franjo proglasio je sveticama monahinju Marie Alphonsine Ghattas kao i monahinju Mariam Baouardy.

Analitičari smatraju da ovaj čin kanonizacije ima religijsko, ali i političko značenje. U vrijeme kanonizacije na Trgu Svetog Petra okupilo se oko 2.000 Palestinaca.

“Za nas kršćane ovo je znak nade, svjetlo na kraju tunela”, kazao je Jamal Khader, jerusalemski biskup.

On je dodao da je ovo za kršćane posebno značajno jer se Bliski istok suočava s ogromnom količinom nasilja.

“Mi slavimo živote svetica koje su ponizno služile svim ljudima i koje su dokazale da su istinske sljedbenice Isusa”, dodao je on.

Papa Franjo je već ranije najavio da želi da Vatikan bude viđen kao dio mirovnih nastojanja na Bliskom istoku te da je ovo područje jedan od njegovih prioriteta.

Marie Alphonsine Ghattas rođena je 1840. u Jeruselemu u pobožnoj kršćanskoj porodici. Mariam Baouardy rođena je iste godine ali u jednom malom mjestu u blizini Galileje.

Za mnoge palestinske kršćane ovo je priznanje svijeta da oni postoje u zemlji koja je za sve njih sveta te da imaju bogatu historiju i kulturno naslijeđe.