Svijet
6

Papa Mahmudu Abasu: Vi ste anđeo mira

FENA
Foto: AFP
(Foto: EPA)
Palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa papa Franjo je nazvao "anđelom mira" kada su se u subotu sastali u Vatikanu uoči kanonizacije dviju palestinskih redovnica.

Tokom privatne audijencije, koja je trajala dvadesetak minuta, Mahmud Abas i papa Franjo su izmijenili darove u srdačnoj atmosferi.

Predsjednik Abas će u nedjelju ujutro prisustvovati kanonizaciji Mariam Bawardi (1846-1878), osnivačice prvog palestinskog karmelićanskog samostana u Betlehemu i Marie-Alphonsine Ghattas (1843-1927), koja je inicirala red Saint Rosaire u Jerusalemu.

Sporazum koji se odnosi na prava Katoličke crkve na palestinskim teritorijima, o kojem se pregovara već 15 godina, treba uskoro da bude potpisan između Vatikana i "Države Palestine", saopćila je u srijedu Sveta Stolica.

Prema prvim informacijama, to potpisivanje je moguće ovog vikenda.

Vatikan se prije dvije godine prilagodio formulaciji UN-a, koji je u novembru 2012. godine primio Palestinu kao državu posmatrača, i izrazio žaljenje što ova država još ne postoji.

Vatikan održava delikatnu diplomaciju između Izraela i Palestinaca i katoličkih zajednica na obje strane u ovoj kolijevci kršćanstva koja je važno mjesto hodočašća.