Govorio o fazama rata
120

Prvi čovjek izraelske vojske: Rafah će se evakuisati prije borbi kada mi odlučimo da je vrijeme za to

V. K.
Herzi Halevi (Foto: IDF)
Herzi Halevi (Foto: IDF)
Načelnik štaba izraelske vojske Herzi Halevi govorio je o aktivnostima Izraela u Pojasu Gaze te je poručio kako je država ostvarila određene ciljeve u Gazi, ali ne i sve što je planirano.

Tokom konferencije za medije koja je organizovana na granici Pojasa Gaze sa Izraelom, Halevi je rekao kako su postignuća izraelske vojske u ovoj fazi i veća nego što se očekivalo.

"Borili smo se oko četiri mjeseca, ali još uvijek je dug put pred nama. Rat mijenja svoje lice. Težak je i bolan bio početak. Došli smo k sebi i krenuli u kvalitetan i snažan napad. Nastavit ćemo to sve dok se ne ostvare ciljevi rata. U proteklim decenijama nije bilo vojske koja je manevrirala u području koje je urbano i gusto s visokim zgradama i tunelima ispod površine zemlje. Vojnici IDF-a se s tim nose sa velikim uspjehom", poručio je Halevi.

Također, ističe kako će se borbe nastaviti i na sjeveru Gaze.

"Vraćamo se i na to područje. Koristimo obavještajne podatke koje pronađemo ispitivanjem pripadnika Hamasa koje pronađemo. Dolazimo do mjesta na koja neprijatelj nije zamišljao da ćemo stići, uništavajući sva strateška sredstva Hamasa u gradu. Do sada smo eliminisali i brojne komandante Hamasa", rekao je Halevi.

Osvrnuo se i na operaciju koju Izrael planira u oblasti Rafaha.

"Znamo da nam je teže boriti se u okruženju u kojem ima preko milion ljudi i još 10.000 Hamasovih operativaca. U prethodnim fazama rata nastojali smo izolirati stanovništvo. Imamo mogućnost da to uradimo. Stanovnicima Rafaha će biti dozvoljeno da se evakuišu. Nije uredu da građani budu u zonama borbi. Kada će se to dogoditi? Kako će se to dogoditi? Odlučit ćemo kada za to dođe vrijeme", zaključio je Herzi Halevi.