Svijet
121

Pružanje prve pomoći bez dozvole vlade od jučer je u Turskoj krivično djelo

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Kontroverzni zdravstveni zakon u Turskoj prema kojem je pružanje prve pomoći krivično djelo, ukoliko za to ne postoji odobrenje vlade te države, stupio je na snagu uprkos negodovanju udruženja za zaštitu ljudskih prava.

Prema ovom propisu koji je u petak potpisao, odnosno odobrio, i predsjednik države Abdullah Gul, onaj ko bude prekršio zakon mogao bi se suočiti s kaznom zatvora u trajanju i do tri godine te platiti novčanu kaznu u iznosu više od 700.000 eura. Zakon je stupio na snagu 18. januara.

Kritičari ovakvog zakona strahuju da bi se on mogao koristiti kako bi se spriječili ljekari i drugo medicinsko osoblje da pruže pomoć povrijeđenim demonstrantima u vrijeme masovnih uličnih protesta, kakvi su bili u toj zemlji u junu prošle godine.

"Donošenje zakona kojim se pružanje prve pomoći kriminalizira i kojim se kažnjavaju oni koji brinu za povrijeđene demonstrante je ustvari dio neumornog nastojanja turske vlade da ušutka sve glasove koji im se suprotstavljaju", izjavio je Vincent Iacopino, viši medicinski savjetnik organizacije "Ljekari za ljudska Prava" (PHR) sa sjedištem u SAD-u, prenosi Al Jazeera.

U saopćenju ove organizacije se navodi kako ovakav zakon stavlja u opasnost zdravlje i život svakog čovjeka.

Zakon čiji je predlagač vladajuća Stranka pravde i razvitka (AKP) zabranjuje ljekarima, primjera radi, da rade izvan državnih zdravstvaenih institucija, ondnosno da ljekari osnivaju privatne klinike ili rade i za privatne klinike.

Prošlog mjeseca su i Ujedinjene nacije izrazile zabrinutost zbog ovog zakona i pozvale tursku vladu da još jednom razmotri svoju odluku., međutim, zakon će se ipak primjenjivati.