Svijet
16

Protesti u Tirani uz poruku "Želimo Albaniju poput Evrope"

Anadolija
(Foto: Anadolija)
U organizaciji opozicione Demokratske stranke (DP) u glavnom gradu Albanije, Tirani, danas su održani antivladini protesti.

Demonstracijama ispred zgrade Vlade prisustvovali su predsjednik DP-a Lulzim Baša i bivši premijer Albanije Sali Beriša, te veliki broj pristalica opozicije. Zbog sigurnosnih razloga, veliki broj žena policajaca nalazio se oko mjesta gdje su bili organizovani protesti.

Demonstranti su u Tiranu stigli autobusima iz više albanskih gradova. Na protestima su nosili transparente na kojima je pisalo "Varalica Rama", "Renesansa je bila laž", "Želimo Albaniju poput Evrope", a uzvikivali su i slogane protiv premijera Edija Rame.

U obraćanju prisutnima, Baša je istakao kako je sadašnja Vlada unazadila zemlju i udaljila je od savremenih evropskih normi. On je podsjetio da su članovi DP-a i 20. februara 1991. godine bili na ulicama.

"Nakon 23 godine u našoj zemlji situacija je opet opasna. Vrijednosti poput slobode, slobodne volje, prava na izbor, demokratije, Meta i Rama poništavaju. Od kako je ova Vlada stupila na vlast, situacija u zemlji se pogoršava. Otvorite oči! Stanimo protiv oligarhije. Usprotivimo se mafiji koja želi prodati državu", poručio je Baša.