Svijet
35

Protesti u Brazilu protiv održavanja SP-a: Indijanci policiju gađali strijelama

Tanjug
Foto: AFP
Foto: AFP
Brazilska policija ispalila je suzavac na oko 500 domorodaca - indijanaca koji su na njih bacali strijele, i još oko 500 predstavnika raznih društvenih grupa koji su jučer protestovali protiv održavanja Svjetskog prvenstva u Brazilu, osuđujući prekomjerno trošenje novca.

Indijanci iz sliva Amazona nosili su tradicionalnu nošnju, a pojedini su ispaljivali strijele na policajce. Jednog policajca strijela je pogodila u nogu i on je operisan da bi se ona uklonila.

Televizija Globo je emitovala snimke policijskog motocikla koji je zasut strijelama.

Pojedini pripadnici domorodačkih plemena viđeni su kako bacaju i kamenje na oko 700 policajaca koji su čuvali nogometni stadion u Rio de Janeiru.

"Kome služi Svjetsko prvenstvo. Ne nama", uzvikivali su demonstranti. "Ja ne želim Kup, ja želim novac za zdravstvo i obrazovanje", govorili su oni.

Pored toga, indijanci protestuju zbog ugrožavanja njihovih prava na zemlju njihovih predaka u korist zemljoposjednika bijelaca.

Domoroci predstavljaju 0,3 posto od oko 200 miliona stanovnika Brazila i žive na oko 12 posto teritorije, većinom oko rijeke Amazon.

Oni se često spore s bogatim zemljoposjednicima koji kontrolišu 46 posto kultivisane zemlje. Oni kažu da planiraju održavanje protesta u mnogim brazilskim gradovima i čak u inozemstvu.

Brazil se suočio sa serijom protesta protiv održavanja Svjetskog prvenstva i 11 milijardi dolara budžeta koliko je otišlo na njega, navodeći da je taj novac trebalo da ode u programe pomoći siromašnima.

Prvenstvo svijeta bit će održano u 12 brazilskih gradova u periodu od 12. juna do 13. jula.