{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Protesti protiv uništavanja sirijskog hemijskog arsenala u Albaniji

8.11.2013. u 10:00
1
17
Protesti protiv uništavanja sirijskog hemijskog arsenala u Albaniji
1
Protesti protiv uništavanja sirijskog hemijskog arsenala u Albaniji
Foto: AFP
Albanija je potvrdila kako su Sjedinjene Američke Države tražile da se sirijski hemijski arsenal uništi na njenom tlu, a brojni građani okupili su se ispred Parlamenta u Tirani kako bi protestovali protiv takvih planova.
"SAD su nas kontaktirale, ali nije donesena nikakva odluka. Sve odluke bit će transparentne, a u obzir ćemo uzeti interes zemlje. Mislim da Albanija nema kapacitet za takvo što. Čak su i veće i razvijenije zemlje odbile to učiniti", izjavio je parlamentarac Ilir Meta.

Aktivisti su tražili od Vlade Albanije da odbije sve zahtjeve stranih vlada za pomoć u uništavanju sirijskog oružja u zemlji.

"Vlasti ne smiju dozvoliti uništavanje hemijskog arsenala na albanskom tlu. Albanija se mora odlučno usprotiviti takvom zahtjevu. Albanija nema kapacitete i ne treba biti kanta za otpatke, niti ugrožavati živote svojih građana", rekao je demonstrantima Saiga Guri iz nevladine alijanse protiv uvoza otpada.

Norveška, Francuska, Belgija i Albanija su spomenute kao moguće lokacije uništavanja čitavog sirijskog hemijskog arsenala, procijenjenog na hiljadu tona. Prema odluci UN-ovog Vijeća sigurnosti, sirijski arsenal mora biti uništen do 30. juna naredne godine.

Albanska vlada do sada je odbila je dati bilo kakav komentar o zahtjevu SAD-a.

Prije šest godina, potvrđeno je kako je Albanija uništila svoje zalihe hemijskog oružja, zaostavštinu iz komunističkog perioda. Norveška je već odbila uništavanje hemijskog oružja na svom tlu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: