{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Protesti protiv uništavanja sirijskog hemijskog arsenala u Albaniji

8.11.2013. u 10:00
1
17
Protesti protiv uništavanja sirijskog hemijskog arsenala u Albaniji
1
Protesti protiv uništavanja sirijskog hemijskog arsenala u Albaniji
Foto: AFP
Albanija je potvrdila kako su Sjedinjene Američke Države tražile da se sirijski hemijski arsenal uništi na njenom tlu, a brojni građani okupili su se ispred Parlamenta u Tirani kako bi protestovali protiv takvih planova.
"SAD su nas kontaktirale, ali nije donesena nikakva odluka. Sve odluke bit će transparentne, a u obzir ćemo uzeti interes zemlje. Mislim da Albanija nema kapacitet za takvo što. Čak su i veće i razvijenije zemlje odbile to učiniti", izjavio je parlamentarac Ilir Meta.

Aktivisti su tražili od Vlade Albanije da odbije sve zahtjeve stranih vlada za pomoć u uništavanju sirijskog oružja u zemlji.

"Vlasti ne smiju dozvoliti uništavanje hemijskog arsenala na albanskom tlu. Albanija se mora odlučno usprotiviti takvom zahtjevu. Albanija nema kapacitete i ne treba biti kanta za otpatke, niti ugrožavati živote svojih građana", rekao je demonstrantima Saiga Guri iz nevladine alijanse protiv uvoza otpada.

Norveška, Francuska, Belgija i Albanija su spomenute kao moguće lokacije uništavanja čitavog sirijskog hemijskog arsenala, procijenjenog na hiljadu tona. Prema odluci UN-ovog Vijeća sigurnosti, sirijski arsenal mora biti uništen do 30. juna naredne godine.

Albanska vlada do sada je odbila je dati bilo kakav komentar o zahtjevu SAD-a.

Prije šest godina, potvrđeno je kako je Albanija uništila svoje zalihe hemijskog oružja, zaostavštinu iz komunističkog perioda. Norveška je već odbila uništavanje hemijskog oružja na svom tlu.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: