|

Protesti protiv uništavanja sirijskog hemijskog arsenala u Albaniji

Protesti protiv uništavanja sirijskog hemijskog arsenala u Albaniji
1
Klix.ba
8.11.2013. u 10:00
17
komentara
1

dijeljenja
Protesti protiv uništavanja sirijskog hemijskog arsenala u Albaniji Foto: AFP
Albanija je potvrdila kako su Sjedinjene Američke Države tražile da se sirijski hemijski arsenal uništi na njenom tlu, a brojni građani okupili su se ispred Parlamenta u Tirani kako bi protestovali protiv takvih planova.
"SAD su nas kontaktirale, ali nije donesena nikakva odluka. Sve odluke bit će transparentne, a u obzir ćemo uzeti interes zemlje. Mislim da Albanija nema kapacitet za takvo što. Čak su i veće i razvijenije zemlje odbile to učiniti", izjavio je parlamentarac Ilir Meta.

Aktivisti su tražili od Vlade Albanije da odbije sve zahtjeve stranih vlada za pomoć u uništavanju sirijskog oružja u zemlji.

"Vlasti ne smiju dozvoliti uništavanje hemijskog arsenala na albanskom tlu. Albanija se mora odlučno usprotiviti takvom zahtjevu. Albanija nema kapacitete i ne treba biti kanta za otpatke, niti ugrožavati živote svojih građana", rekao je demonstrantima Saiga Guri iz nevladine alijanse protiv uvoza otpada.

Norveška, Francuska, Belgija i Albanija su spomenute kao moguće lokacije uništavanja čitavog sirijskog hemijskog arsenala, procijenjenog na hiljadu tona. Prema odluci UN-ovog Vijeća sigurnosti, sirijski arsenal mora biti uništen do 30. juna naredne godine.

Albanska vlada do sada je odbila je dati bilo kakav komentar o zahtjevu SAD-a.

Prije šest godina, potvrđeno je kako je Albanija uništila svoje zalihe hemijskog oružja, zaostavštinu iz komunističkog perioda. Norveška je već odbila uništavanje hemijskog oružja na svom tlu.
Prijavi grešku


Komentari (17)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...