Svijet
1

OPCW usvojila novi plan o uništavanju sirijskog hemijskog oružja

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OPCW) usvojila je novi plan za uništenje sirijskog hemijskog arsenala, nakon što je Albanija odbila njegovo uništenje na svom tlu.

Albanija je odbila uništavanje uprkos zahtjevima SAD-a.

"Nemoguće je za Albaniju da se umiješa u ovu Operaciju", izjavio je albanski premijer Edi Rama, nakon usijane rasprave sa nekoliko članica UN-a.

Potez je zadao priličan američko-ruskom dogovoru za uništenje Assadovog hemijskog arsenala, budući da je rok za uništenje 1.300 tona sarina i drugih otrovnih supstanci istekao.

Novi plan postavio je nove rokove, ali nije odredio zemlju u kojoj će se hemijskog arsenala izvršiti.

"Sirijsko hemijsko oružje bit će prebačeno van njihove teritorije kako bi se osiguralo uništenje na najsigurniji i najbrži način, ne kasnije od 30. juna 2014. Naredna faza bit će najizazovnija, a bit će potrebna I sigurna okolina za verifikaciju I transport hemijskog oružja. Međunarodna podrška ostat će ključna za ovaj poduhvat", piše na stranici OPCW-a..

Prema novom planu, najkritičnije hemikalije bit će prebačene iz Sirije do 31. decembra ove godine. Sve ostale bit će uklonjene najkasnije do 5. februara 2014.