Svijet
344

Protest Nijemaca zbog izbjeglica: Ne želimo biti stranci u vlastitoj zemlji

Klix.ba
(Foto: EPA)
Svakog ponedjeljka se u Drezdenu okupljaju hiljade Nijemaca ispred Gradske opere gdje mašu zastavama i pjevaju nacionalne pjesme, a sve s jednim ciljem, sprečavanje dolaska izbjeglica u Njemačku.

Thomas je jedan od demonstranata koji je držao obrađenu fotografiju pokrivene njemačke kancelarke Angele Merkel. Svoje prezime nije želio otkriti, a za CNN je izjavio da strahuje da njemačka tradicija nestaje zbog velikog broja izbjeglica muslimana koji dolaze iz Sirije.

"Svakog ponedjeljka se mirno okupimo. Mi nismo nacisti, niti želimo da nas ljudi smatraju nacistima. Samo ne želimo postati stranci u vlastitoj zemlji", izjavio je Thomas.

Protesti u Drezdenu su počeli prije godinu dana kada je Lutz Bachmann, bivši nogometaš s kriminalnim dosjeom zbog pljačke i napada, objavio status na Facebooku protiv turskih imigranata u Njemačkoj. Taj status je postao baza za PEGIDA-u ili pokret pod nazivom "Patriotski Evropljani protiv islamizacije Zapada". To je u početku bio mali protest nekoliko stotina ljudi, ali se u Drezdenu sada okupljaju hiljade Nijemaca, a njihov broj je sve veći.

Protiv PEGIDA-e su prošle godine organizovana okupljanja, a osnivač Bachmann je proglašen desničarskim ekstremistom. Prisiljen je da podnese ostavku nakon što je objavljena njegova fotografija na kojoj pozira kao Hitler uz poruku u kojoj izbjeglice naziva životinjama.

Vremenom je pokret PEGIDA postajao sve veći te je odavno nadmašio sve protivnike.

Njemačka se sprema da primi više od milion azilanata ove godine, više nego bilo koja druga zemlja u EU. Tokom ljeta je u Njemačku svakodnevno stizalo više od 10.000 izbjeglica. Vlada je uspostavila registracijske centre čiji je zadatak prebacivanje izbjeglica širom zemlje.

Merkel je srdačno dočekala izbjeglice i obećala brže apliciranje za azil svim Sirijcima i Iračanima. Izdvojila je šest mlijardi dolara za pomoć, prehranu i udomljavanje izbjeglica.

Nijemci su se u početku pojavljivali na željezničkim stanicama i aplauzima pozdravljali izbjeglice, no, kako broj izbjeglica raste, Nijemci preispituju svoju politiku. Ankete su pokazale da više od polovine Nijemaca smatra da se u Njemačkoj već nalazi previše izbjeglica. Samo jedan od tri Nijemca se slaže sa stavovima koje ima Merkel.

Kao odgovor, Merkel je obećala veće provjere i deportacije onih koji dolaze iz sigurnih predjela. Podaci vlade govore da većina izbjeglica dolazi iz Sirije i Iraka, ali i da je druga najveća grupa izbjeglica stigla iz Albanije. Zbog toga su njemačke vlasti počele deportovati Albance, ljude koji su stigli s Kosova i iz drugih zemalja Istočne Evrope.

U Njemačkoj su zabilježeni i napadi na izbjeglice, a neka skloništa su zapaljena. Napadi su se dogodili na jugu i istoku Njemačke.

Demonstranti su najavili da će nastaviti svoje aktivnosti i tokom zime.