Zanimljivosti
1.6k

Građani Hallea organizovali zajednički doručak s izbjeglicama

Klix.ba
(Foto: EPA)
Oko 1.200 osoba u njemačkom gradu Halleu pozvalo je izbjeglice u tom gradu na zajednički doručak. Ovakva reakcija uslijedila je kao oštar protest građana protiv ksenofobne politike Nacionalne demokratske partije.

Građani Hallea postavili su na centralnom trgu stolove sa hranom i pozvali sve građane i izbjeglice da im se pridruže kako bi zajedno doručkovali.

Podsjetimo, desničarska Nacionalna demokratska partija je organizovala proteste zbog planova da se bivša prodavnica tehničke opreme u Heidenu upotrijebi kao smještaj za tražioce azila.

Nekoliko stotina demonstranata blokiralo je u petak put koji vodi ka mjestu na kojem treba da bude izgrađeno sklonište za izbjeglice, a policijske strukture su koristeći biber-sprejeve uspjele rastjerati okupljene desničare.

Stanovnici Hallea na ovaj način ogradili su se od politike Nacionalne demokratske partije i njenih pripadnika, te pokazali razumijevanje prema ljudima koji su bili prinuđeni napustiti svoje domove u ratom razorenim zemljama.

Njemačka je prihvatila destine hiljada izbjeglica koje pristižu svakog mjeseca mahom iz zemalja Bliskog istoka.

Desničari u Njemačkoj u prvih šest mjeseci 2015. godine izazvali su oko 173 incidenta zbog izbjeglica, a osam od njih bilo je podmetanje požara.

Njemačka vlada također se distancirala od diskriminacije migranata, a kancelarka Angela Merkel izjavila je da ne postoje opravdanja za ove napade.

Prema posljednjim podacima, očekuje se da će u ovoj godini u Njemačku stići oko 800 hiljada izbjeglica.