IEA
0

Prognoziraju pad cijena nafte

FENA
Najnovija prognoza Međunarodne agencije za energetiku (IEA) da će svjetska tražnja nafte ove godine biti niža nego što se ranije očekivalo danas je direktno potakla pad cijena glavne energetske sirovine na indikativnim berzama u SAD-u i Evropi.

Stručnjaci IEA predviđaju za ovu godinu globalnu dnevnu tražnju nafte od 89,2 miliona barela, što je 1,3 miliona barela više nego lani, ali je 190.000 barela ispod ranije prognozirane potražnje, navodi agencija AP u izvještaju iz New Yorka.

U ranoj jutarnjoj trgovini na berzi u New Yorku barel američke "lake" nafte je vrijedio 96,02 dolara, ili 2,19 dolara manje nego sinoć u završnom poslovanju.

Jučer je na njujorškoj robnoj berzi nafta pojeftinila za 5,67 dolara po barelu, nakon približno tolikog poskupljenja u ponedjeljak.

Na berzi u Londonu barel sjevernomorske "brent" nafte za junski termin isporuke vrijedio je 110,80 dolara, ili 1,77 dolara manje nego sinoć.

Tržišni analitičari u SAD-u ukazuju da je nagli rast cijena nafte od početka ove godine izazvan, dobrim dijelom, "agresivnom monetarnom politikom" koju provodi američka vlada u okviru programa takozvanog kvantitativnog labavljenja.

Zbog naglog rasta novčane mase u SAD-u, čiji je cilj poticanje privrednog rasta, dolar je znatno oslabio, što je direktno utjecalo na poskupljenje nafte i nekih drugih vitalnih sirovina, uključujući i zlato.

Nafta je 15. maja na američkom tržištu vrijedila oko 115 dolara po barelu, što je bio najviši nivo za proteklih 30 mjeseci, ali je nakon toga cijena te sirovine uglavnom bila u padu.

Današnjem pojeftinjenju nafte doprinio je i izvještaj Energetske informativne asocijacije SAD-a, u kome se navodi da je američka tražnja benzina opala tokom protekle sedmice 2,4 posto, što je najveći nedjeljni pad u protekla bezmalo dva mjeseca.

"Svjetska ekonomija je u fazi usporavanja", navode stručnjaci kompanije Capital economics u svom izvještaju, što bi moglo da znači da će u uslovima opale tražnje nafta i neke druge vitalne sirovine pojeftiniti.