biznis
0

Nafta poskupjela zbog neočekivanog pada zaliha u SAD-u

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Nafta je u srijedu poskupjela na berzi u New Yorku na blizu 85 dolara za barel, nakon što je najnoviji izvještaj pokazao neočekivani pad zaliha tog energenta u SAD-u prošle sedmice, što ukazuje na moguće povećanje tražnje.

Cijena američke "lake" nafte za terminsku isporuku u martu na Njujorškoj je robnoj berzi porasla za 27 centi na 84,59 dolara za barel, dok je u isto vrijeme evropska "brent" nafta za isporuku u aprilu na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu poskupjela za 62 centa na 102,26 dolara za barel, prenosi agencija Associated Press.

Analitičari navode da će se razlika u cijeni između američke i evropske nafte, koja trenutno iznosi više od 14 dolara za isporuku u aprilu, vjerovatno zadržati još neko vrijeme.

"Smanjene rezerve nafte u nalazištima u Sjevernom moru vjerovatno će i dalje podržavati visoku cijenu 'brent' tipa, posebno zato što je tražnja nafte iz te regije jaka. To navodi na zaključak da će 'brent' i dalje biti skuplji od američke nafte, čak i ako se razlika između njih nešto smanji, kako očekujemo", navodi se u izvještaju njemačke Commerzbanke.

Američki institut za naftu (API) saopćio je u utorak uvečer da su zalihe "tečnog zlata" prošle sedmice u SAD-u pale za 354.000 barela, dok su analitičari očekivali rast od 2,8 miliona barela.

Istovremeno su zalihe benzina porasle za 1,2 miliona barela, a zalihe dizela i lož-ulja pale za isti broj barela, pokazao je izvještaj API-ja. Popodne bi vlastiti izvještaj o zalihama trebalo da objavi statistička služba američkog ministarstva energetike.