Ispod 91 dolar za barel
0

Nafta jeftinija uoči objave izvještaja o zalihama u SAD-u

FENA
Nafta je u četvrtak na berzi u New Yorku pojeftinila na ispod 91 dolar za barel uoči objave najnovijeg sedmičnog izvještaja o zalihama energenata u SAD-u, za koji se očekuje da će pokazati pad zaliha već četvrtu sedmicu zaredom.

Cijena američke "lake" nafte za terminsku isporuku u februaru je na Njujorškoj robnoj berzi pala za 37 centi na 90,75 dolara za barel, dok je istovremeno evropska "brent" nafta na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu pojeftinila za 30 centi na 93,84 dolara za barel, prenosi Reuters.

Trgovci čekaju da statistička služba američkog ministarstva energetike (EIA) popodne objavi izvještaj o zalihama energenata u SAD-u u sedmici zaključno sa 24. decembrom, koji bi trebalo da pokaže pad zaliha sirove nafte već četvrtu sedmicu zaredom, ovaj put od 2,6 milijuna barela.

Očekuje se da će izvještaj pokazati pad zaliha lož-ulja i dizela od 600.000 barela, uslijed velike potražnje uzrokovane neuobičajeno niskim temperaturama, kao i rast zaliha benzina od 1,4 milijuna barela.

Sedmični izvještaj o zalihama Američkog instituta za naftu (API), objavljen u srijedu uvečer, nije potvrdio prognozu analitičara budući da je pokazao rast zaliha nafte od 3,1 milijuna barela.

Obim nafte kojom se u četvrtak trguje na berzi u New Yorku je mali, navode trgovci. "Moramo pričekati početak sljedeće godine da bismo vidjeli u kojem pravcu će se kretati cijena sirove nafte", izjavio je analitičar njemačke Commerzbanka Daniel Brieseman.

Na tržištima deviza kineska valuta je u četvrtak ojačala na rekordnih 6,613 juana za dolar, nakon što je jedan viši dužnosnik tamošnje središnje banke izjavio da bi postepeni rast vrijednosti te valute pridonio ograničenju inflacije i uspostavljanju ravnoteže u ekonomiji.