Meksički zaliv
0

Proglašena katastrofa u zoni ribolova u tri države SAD-a

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američka vlada proglasila je "katastrofu u zoni ribolova" u tri države Louisiani, Mississippiju i Alabami zbog naftne mrlje u Meksičkom zalivu i one sada mogu zatražiti savezne fondove, izjavio je danas ministar trgovine SAD-a Gary Locke.

"Preduzeli smo ovu mjeru zbog potencijalnih ekonomskih problema na koje ribari, poslovni ljudi i zajednice mogu imati zbog naftne mrlje a čija egzistencija zavisi od ribolova. Ovom odlukom pomoći će se u tome da savezna vlada može da pokrene svu raspoloživu pomoć koja je neophodna ribarima i njihovoj zajednici", rekao je on.

Industrija morske hrane iz Louisiane snabdijeva oko 40 posto američkog tržišta dok je zaposleno oko 27.000 ljudi. Ova država je druga savezna država po proizvodnji morske hrane i prva po količini isporučenih škampa, ostriga, kraba i rakova.

Iz Ministarstva trgovine saopšteno je da je katastrofa proglašena kao odgovor na zahtjev guvernera Louisiane Bobbyja Jindala i guvernera Misisipija Haley Barbour.

U saopštenju nisu objavljene brojke niti kada će fondovi biti poslati.

Sredinom aprila naftna platforma "Deepwater Horizon" potonula je nakon eksplozije u Meksičkom zalivu. Od eksplozije je poginulo 11 radnika. Kao uzrok eksplozije pominje se i nalet metana iz dubina unutar izvora nafte. 

Države koje se nalaze u Meksičkom zalivu ne mogu da uđu u brojne zone ribolova zbog velike naftne mrlje koja je nastala potonućem platforme i iz čijeg izvora u more ističe više stotina hiljada galona nafte i ova katastrofa prijeti da postane najteža naftna mrlja u američkoj historiji.
Od 20. aprila najmanje 15 miliona litara nafte iscurilo je u Meksički zaliv.