Približava se naftna mrlja
0

VIDEO / Vanredno stanje u Alabami i Mississippiju

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
U južnim američkim državama Alabama i Mississippi danas je proglašeno vanredno stanje usljed neposredne opasnosti od naftne mrlje koja se približava obalama ove dvije države.

Nafta iz velike naftne mrlje u Meksičkom zalivu počela je juče da zapljuskuje obale države Louisiana prijeteći okolini, a američki predsjednik Barack Obama pozvao je na "temeljitu analizu" nesreće.

U vode Meksičkog zaliva dnevno ističe više od više od 800 hiljada litara nafte na mjestu gdje je prošle nedjelje eksplodirala i potonula naftna platforma "British Petroleuma". 

To je pet puta veća količina nafte nego što je procijenjeno neposredno poslije nesreće.

Veličina naftne mrlje iznosila je najmanje 1.500 kvadratnih kilometara u srijedu kada je Obalska straža saopštila da nafta curi u količini od 5.000 barela dnevno, što je pet puta brže nego što se ranije mislilo.

"Ova naftna mrlja predstavlja ozbiljnu prijetnju našoj okolini i privredi", izjavio je guverner Alabame Bob Riley,  dodajući da su u opasnosti prirodni resursi, privreda i priobalne zajednice i da Alabama ne smije ništa uzimati zdravo za gotovo.

U svojoj izjavi o proglašenju vanredne situacije, Riley je naložio državnim agencijama za pomognu zajednicama pogođenim naftnom mrljom i da traže neophodnu državnu, privatnu i federalnu pomoć za ova područja.
Guverner Mississippija Haley Barbour  naredio je Nacionalnoj gardi da pomognu lokalnim zvaničnicima.

"Izdao sam proglas o vanrednom stanju kako bi se pomoglo lokalnim vlastima i državnim agencijama da rade zajedno i  efikasnije  suočeni sa  izlijevanjem nafte", rekao je Barbour.
		
Sekretar odbrane Robert Gates dao je nalog za upućivanje dva velika transportna aviona tipa "Herkules C-130" iz kojih će biti izbacivane hemikalije koje treba da neutrališu naftnu mrlju, izjavio je portparol Pentagona.

Platforma "British Petroleuma" potonula je kod obala Louisiane, sa 2,6 miliona litara nafte. Jedanaest radnika koji su u trenutku eksplozije radili na njoj, vode se kao nestali.



Strahuje se da bi nesreća mogla da izazove veću štetu od izlivanja nafte iz tankera Exxon Valdez 1989. godine.
Izlijevanje više od 40 miliona litara sirove nafte u vodama Aljaske smatra se jednom od najveći ekoloških katastrofa ikad, koja je izazvala pomor velikog broja vodenih i kopnenih životinja. Preživjela je samo četvrtina morske flore i faune. Otklanjanje posljedica te katastrofe koštalo je tada više od dvije milijarde dolara.

Sadašnja naftna mrlja mogla bi po veličini da prevaziđe onu koja je na kalifornijskoj obali kod Santa Barbare nastala 1969. godine, što je dovelo do uvođenja moratorijuma na vađenje nafte i gasa na pacifičkoj i atlantskoj obali SAD.