Svijet
59

Profesor Edin Hajdarpašić dobitnik Rothschildove nagrade za 2016. godinu

Klix.ba
Profesor: Edin Hajdarpašić (Foto: Midhat Poturović)
Profesor: Edin Hajdarpašić (Foto: Midhat Poturović)
Dobitnik Rothschildove nagrade za 2016. godinu je Edin Hajdarpašić, profesor na Univerzitetu u Chicagu, za studiju "Čija je Bosna? Nacionalizam i političke imaginacije na Balkanu 1840.-1914. godine. Radi se o knjizi koja govori o pojavi nacionalnih pokreta u BiH tokom 19. i početkom 20. stoljeća.

U knjizi se između ostalog govori kako ni srpskom ni hrvatskom nacionalnom pokretu nije bilo mnogo stalo do BiH. Njihovo postepeno uplitanje u BiH u 19. stoljeću imali su važan aspekt u nacionalnim imaginacijama.

Kao univerzitetski profesor u Chicagu Hajdarpašić se bavi razvojem nacionalnih pokreta na Balkanu u 19. i 20. stoljeću. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja.

Monografija se temelji na opsežnom arhivskom istraživanju i teorijskim raspravama. Knjiga prati pojavu nacionalističkih rasprava o BiH sredinom 19. stoljeća u Hrvatskoj i Srbiji. Knjiga naknadno prati uspon nacionalističkih pokreta u samoj BiH i odgovor imperijalnih sila.

Autor prati razvoj nacionalizma kao ideje, bez obzira na promjene vlasti.

Asocijacija za studije o nacionalizmu i nacionalnostima iz New Yorka ove godine odlučila je da nagradu za studiju o nacionalizmu i etničkim studijima dodijeli Hajdarpašiću.

Odbor koji je za 2016. godinu birao dobitnike nagrade su Dmitry Gorenburg sa Univerziteta Harvard, Florian Bieber sa Univerziteta Gratz, Madeleine Reeves sa Univerziteta u Manchesteru i Aviel Roshwald sa Univerziteta Georgetown.