BiH
4

Predsjednik Makedonije dr. Gjorge Ivanov dobitnik Međunarodne nagrade Isa beg Ishaković 2016

Klix.ba
Ime dobitnika je za Klix.ba potvrdio dopredsjedavajući Komiteta za dodjelu Međunarodne nagrade Isa beg Ishaković, akademik Slobodan Loga, ističući kako je Komitet odluku donio većinom glasova.

"U osnovi našega rada stoji jasno utvrđena zadaća, a to je isticati vrijednosti ovoga podneblja i u konačnici prepoznavati pojedince i kulture sa kojima dijelimo iste ili slične vrijednosti.Vjerujem da smo i ove godine u tome uspjeli. Svim članovima Komiteta upućujem zahvalnost na ovogodišnjoj saradnji, a predsjedniku Republike Makedonije, dr. Gjorgeu Ivanovu, koji je u posljednjoj deceniji jedan od nosilaca svih pozitivnih procesa u regiji, srdačne čestitke na zasluženom priznanju", zaključio je akademik Loga.

Stalni članovi Komiteta za dodjelu međunarodne nagrade Isa-beg Ishaković, najznačajniji živući bosanskohercegovački historičari, profesori Enes Pelidija i Enver Imamović potvrđuju kako je riječ o podneblju i kulturi sa kojima direktno dijelimo osnivača Sarajeva, Isa beg Ishakovića .

"Prije nego će osnovati Novi Pazar (1455) i Sarajevo (1462), Isa beg Ishaković je bio krajišnik Skopskoga krajišta (1439), gdje je podigao veliki broj značajnih objekata, među kojima je i jedna od najstarijih medresa na Balkanu, koja je i danas u funkciji i koja nosi njegovo ime . U blizini Skoplja je i turbe posljednje bosanske princeze Katarine Tomašević Kotromanić, prema nekim podatcima povjerene na odgoj i čuvanje upravo Isa begu Ishakoviću, a koje je zajedničkim naporima bosanskohercegovačkih i makedonskih vlasti nedavno obnovljeno, i za koje sam sa posebnim zadovljstvom napisao podatke koji su potom istaknuti na građevini", kaže prof. Pelidija.

Prof. Enver Imamović koji je bio jedan od inicijatora obnove turbeta u Skoplju još prije rata, ističe kako je 1993. godine bilo planirano da predsjednik Alija Izetbegović posjeti ovu građevinu, jer je riječ o posljednjoj bosanskoj princezi i simbolu naše državnosti, ali su se ratne okolnosti ispriječile, te dodaje kako je makedonsko društvo "košnica" različitih kultura i naroda.

"To je jedinstven prostor kroz koji su prošle gotovo sve poznate civilizacije koje su egzistirale u zadnjih nekoliko hiljada godina. Kao i u slučaju Bosne i Hercegovine, riječ je složenoj zajednici čije su različitosti, zapravo njeno istinsko bogastvo."

Komitet za dodjelu međunarodne nagrade Isa-beg Ishaković 2016, radio je u sastavu: akademik Slobodan Loga, akademik Ljubomir Berberović, akademik Abdulah Šarčević, prof. dr. Damir Marjanović, prof. dr. David Kamhi, prof. dr. Mustafa Hiroš, prof. dr. Franjo Topić, prof.dr. Muhamed Spužić, prof. dr. Borislav Petrović, prof. dr. Slavenka Vobornik, prof. dr. Enver Imamović, prof. dr. Enes Pelidija, prof. dr. Meliha Povlakić, prof. dr. Ćazim Hadžimejlić, prof. dr. fra Petar Jeleč, prim. dr. Savo Vlaški, prim. dr. Dubravko Horvat, dr. Nedim Ademović, Valerija Galić (sutkinja Ustavnog suda BiH), prof. dr. Salih Fočo, prof. dr. Kemal Dizdarević, prof. dr. Fahrudin Kulenović, prof. Fadila Memišević, prof. dr. Mehmed Gribajčević i prof. dr.Vjekoslav Gerc.