BiH
75

Gala svečanost na dodjeli međunarodne nagrade Isa-beg Ishaković 2016

FENA
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Međunarodna nagrada Isa-beg Ishaković za 2016. godinu dodijeljena je predsjedniku Republike Makedonije Gjorgeu Ivanovu na večerašnjoj svečanosti održanoj u Narodnom pozorištu u Sarajevu, koju je pratio poseban prigodan program. Ivanovu je uručena i skulptura nagrade, rad akademskog kipara Adisa Lukača.

Na svečanosti je ujedno obilježena 10. godišnjica rada Komiteta za dodjelu nagrade Isa-beg ishaković.

Prisustvovali su predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović i brojne zvanice iz diplomatskog kora, političkog, kulturnog i vjerskog života u Bosni i Hercegovini.

Iz Komiteta za dodjelu nagrade obrazloženo je da je ona ujedno priznanje fundamentu zemlje iz koje dolazi nagrađeni predsjednik, kao i da podiže mostove i prepoznaje istinske prijetelje naroda u BiH i društva u cjelini.

Za Ivanova je rečeno da je humanist i jedan od najagilnijih regionalnih lidera u zalaganju za suradnju i pomirenje, državnik koji je u više navrata isticao prijateljstvo naroda Bosne i Hercegovine i Makedonije.

Gjorge Ivanov je, uz zahvalnost Komitetu, kazao da je istinska čast dobiti ovu nagradu koju on doživljava kao priznanje Makedoniji i njenim građanima.

Osvrnuo se na historijski kontekst balkanskog prostora, Isa-begovu ulogu u osnivanju Sarajeva, Novog Pazara, ali i značaj zadužbina u Makedoniji, među njima i obrazovnih.

U kontekstu aktuelnih prilika, založio se za pomirenje, bez kojeg, po njegovim riječima, nema budućnosti kako za Balkan tako ni za Makedoniju.

  • Današnji nasljednici djelovanja Isa-bega Ishakovića su organizacije i pojedinci uključeni u izgradnju Balkana kao otvorenog evropskog prostora.

Imamo zajedničku odgovornost prema našoj regiji, da njegujemo vezu uspostavljenu od vizionara prošlosti, da ulažemo u cestovnu i željezničku infrastruktru, zalažemo se za primjenu evropskih normi, ne zbog Brisela već zbog naših naroda, za kvalitetan život mladih u regiji - rekao je, između ostalog, predsjednik Ivanov.

Za region je značajno da ima odgovorne lidere koji će promovirati dijalog, pomirenje i povjerenje, naglasio je.

Zvanice na dodjeli ovogodišnje nagrade Isa-beg ishaković ušle su u zgradu Narodnog pozorišta prolazeći cvenim tepihom koji je za tu priliku postavljen ispred objekta.

Čalnovi Makedonske filharmonije, koja je izvela koncert, došli su u pratnji predsjednika Republike Makedonije.

Komitet za dodjelu nagrade podsjetio je na njen razvoj i domete, sve podignute mostove prema prijateljskim zemljama i kulturama te još jednom ukazao na raskoš i bogatstvo kulturnog nasljeđa svih naroda u Bosni i Hercegovini.

Komitet je odluku o dodjeli ovogodišnje nagrade donio u sastavu: Ljubomir Berberović, Slobodan Loga, Abdulah Šarčević, Damir Marjanović, David Kamhi, Mustafa Hiroš, Franjo Topić, Muhamed Spužić, Borislav Petrović, Slavenka Vobornik, Enver Imamović, Enes Pelidija, Meliha Povlakić, Ćazim Hadžimejlić, Petar Jeleč, Savo Vlaški, Dubravko Horvat, Nedim Ademović, Valerija Galić, Salih Fočo, Kemal Dizdarević, Fahrudin Kulenović, Fadila Memišević, Mehmed Gribajčević i predsjedavajući Vjekoslav Gerc.

Osim članova Makedonske filharmonije, u umjetničkom dijelu programa nastupio je prvak Drame Narodnog pozorišta u Sarajevu Izudin Bajrović.