{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Šabotić, Stupar Trifunović i Kalamujić bh. kandidati za Evropsku književnu nagradu

F
18.2.2016. u 14:27
137
1
Šabotić, Stupar Trifunović i Kalamujić bh. kandidati za Evropsku književnu nagradu
137
Šabotić, Stupar Trifunović i Kalamujić bh. kandidati za Evropsku književnu nagradu
Foto: Anadolija
Kandidati iz Bosne i Hercegovine za Evropsku nagradu za književnost 2016. su Damir Šabotić za djelo "Nađi me", Tanja Stupar Trifunović za knjigu "Satovi u majčinoj sobi" i Lejla Kalamujić za knjigu "Zovite me Esteban".
Njih je u uži krug kandidata svrstao žiri čiji su članovi Amira Sadiković iz Pen centra BiH, Almir Bašović iz Društva pisaca BiH, Vahidin Preljević sa Filozofskog fakulteta u Sarajevu, Faruk Šehić, dobitnik ove nagrade u 2013. godini, kao i Ajdin Šahinpašić, izdavač.

Objavljivanje imena dobitnika najavljeno je za 12. april u Londonu na sajmu knjige, a ceremonija dodjele nagrada za 31. maj u Briselu.

Evropska književna nagrada dodjeljuje se jednom u tri godine za djela iz 37 država i s više jezičkih područja od mlađih autora koji nisu etablirani u njihovim zemljama. Uvjet je da su objavili dvije do četiri knjige. Djelo koje dobija nagradu mora biti objavljeno u prethodnih pet godina. Autor ne smije imati prevedne i objavljene više od četiriju knjiga.

Zemlje iz kojih su ove godine kandidirani autori su Belgija (flamansko govorno područje), Bosna i Hercegovina, Kipar, Danska, Estonija, Finska, Makedonija, Njemačka, Luksemburg, Rumunija, Slovenija i Šapanija.

Ciljevi projekta su isticanje kreativnosti i različitosti u savremenoj evropskoj književnosti, promocija prevođenja i izdavanja literature iz manjih jezičkih sredina, jačanje interesa za čitanje stranih književnih djela i razumijevanje drugih kultura te poticanje boljeg kretanja književnih djela, međudržavne razmjene i prodaje knjige.

Evropska nagrada za književnost namijenjena je novim autorima i autorima u stvaralačkom usponu, saopćio je na pres-konferenciji u Sarajevu žiri koji je kandidirao bosanskohercegovačke autore.

Benefiti koje nagrada donosi su medijski publicitet i promocija, posebna pažnja unutar programa Evropske unije Kreativna Evropa, prevodi i prodaja autorskih prava te sticanje nove čitalačke publike.

Bosanskohercegovački žiri kaže da je odluku donio pomno, nakon intenzivnog rada, konsultacija te iskrene namjere da se drži kriterija i duha nagrade. Članovi žirija odluku o užem izboru donijeli su nakon što su od novembra 2015. do februara ove godine pročitali mnogo knjiga prijavljenih autora.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: