|

Prodavnica nazvana Brevik u Njemačkoj izazvala negodovanja

Prodavnica nazvana Brevik u Njemačkoj izazvala negodovanja
0
S
SRNA
6.3.2012. u 21:40
7
komentara
0

dijeljenja
Prodavnica nazvana Brevik u Njemačkoj izazvala negodovanja Sporna prodavnica
Njemačka odjevna marka Thor Steiner, koja je popularna među njemačkim neonacistima, izazvala je nezadovoljstvo među zvaničnicima u gradiću Šemnicu na istoku te zemlje zbog otvaranja prodajnog mjesta po imenu "Brevik", što je veoma slično imenu norveškog masovnog ubice Andersa Breivika.
Thor Steiner koristi norveške tematike i prodavnicama daje imena po mjestima u Norveškoj. Brevik je gradić južno od Osla sa oko 2.700 stanovnika.

Portparol gradske skupštine Šemnica Katja Uleman rekla je listu Welt da zvaničnici "planiraju da učine svaki neophodan korak kako bi bila sporna radnja bila zatvorena što je prije moguće".

Grad Šemnic nalazi se u pokrajini Saksonija u čijem parlamentu je, između ostalih, osam poslanika iz stranke krajnje desnice Nacionaldemokratske partije (NDP).

Poslanik iz Socijaldemokratske partije Hanka Klize rekla je da je "skandalozno ime prodavnice pokazuje novi kvalitet u agresiji, ekstremizmu krajnje desnice i kapacitet nasilja Thor Steinera.

Anders Breivik, koji je sada u zatvoru, izražavao je svoje krajnje desničarske stavove na internetu i bio je protiv, kako je on smatrao, "marksističko islamističkog" preuzimanja Evrope.

U julu prošle godine aktivirao je bombu u centralnom dijelu Osla i potom je naoružan upao u ljetnji kamp mladih aktivista vladajuće Laburističke partije. Ubio je 77 osoba.
Prijavi grešku


Komentari (7)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...