Japan
0

Proces ispuštanja radioaktivne vode u okean traje do sutra

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Japan će završiti ispuštanje radioaktivne vode u more iz oštećene nuklearne centrale Fukushima-Daiichi do nedjelje, dan kasnije nego što je prvobitno planirano.
  • Radimo na ispuštanju vode, vjerovatno ćemo to završiti u nedjelju, izjavio je u subotu novinarima zamjenik generalnog direktora Agencije za nuklearnu i industrijsku sigurnost Hidehiko Nishiyama.

Tokijska kompanija za električnu energiju TEPCO koja je nadležna za nuklearnu centralu saopćila je ranije da očekuje da će završtiti ispuštanje vode u subotu, ali je proces omeo snažan potres u četvrtak, prenosi Reuters.

Stručnjaci nuklearke Fukushima počeli su u ponedjeljak da ispuštaju 11.500 tona radioaktivne vode iz centrale u Tihi okean, kako bi oslobodili prostor u rezervoarima za odlaganje otpadne vode s višim stepenom radijacije, koja treba da se ispumpa iz poplavljenog prostora oko oštećenih reaktora.

Radioaktivnost se brzo rastvara u okeanu i japanski zvaničnici su saopćili da ispuštena voda neće imati uticaja na sigurnost morske hrane iz te oblasti.

TEPCO je saopćio da je u subotu počeo postavljanje čeličnog zida i ograde koji će spriječiti dalje širenje vode s radioaktivnim supstancama u Tihi okean.

Kompanija za proizvodnju nuklearnih reaktora Toshiba predložila je 10-godišnji plan za deaktivaciju četiri od šest oštećenih reaktora u Fukushimi, prenosi japanska novinska agencija Kyodo.

Japanska vlada je navela da je situacija još nestabilna i neizvjesna i da je prerano za "specifičnu mapu puta" za okončanje krize.

  • Prema prijedlogu, biće potrebno oko 10 godina da se iz četiri reaktora uklone šipke goriva u kontejnere i šipke istrošnog nuklearnog goriva u bazene, da se sruše neki objekti i da se poboljšaju uslovi zemljišta, prenosi AFP.

Prema najnovijim podacima Nacionalne policijske agencije, broj poginulih u potresu je dostigao 12.876, dok se kao nestalo vodi 14.865 osoba.

  • Japanski premijer Naoto Kan planira da u novinama širom svijeta objavi poruku zahvalnosti za podršku koju je Japan dobio poslije razornog potresa i cunamija, rekao je izvor iz vlade.

Poruka bi trebalo da bude objavljena u ponedjeljak, 11. aprila, na mjesec dana od udara potresa.

Različite vidove pomoći Japanu je pružilo više od 130 zemalja i regiona, uključujući i privatan sektor.

Kan, takođe, razmišlja da pošale lična pisma svjetskim liderima, a ukoliko bude potrebno svoju zahvalnost će izraziti i putem telefona.

Građani i spasilački radnici prijavili su policiji desetine miliona jena (1 dolar = oko 85 jena) koje su našli u ruševinama i priobalnim područjima na sjeveroistoku Japana.

Policija i lokalne vlade sumnjaju da će naći sve vlasnike izgubljenog novca, a preživjeli pozivaju vlast da novac iskoriste za rekonstrukciju razorenih oblasti.

Prema saopćenju policije, u prefekturama Mijagi i Ivate, u policijskim stanicama se svakog dana primi u prosjeku nekoliko stotina predmeta u kojima se nalazi novac.

Do sada je manje od 10 posto osoba dobilo natrag svoj novac.