Raste napetost
117

Problemi s Grčkom se nastavljaju: Turska uskoro započinje traganja za naftom na Mediteranu

Dž. L.
Turski brod za seizmička istraživanja "Oruc Reis" (Foto: EPA-EFE)
Turski brod za seizmička istraživanja "Oruc Reis" (Foto: EPA-EFE)
Turska će izdati dozvole za seizmičko istraživanje i bušenje u novim područjima istočnog Mediterana do kraja augusta, te nastaviti s operacijama traganja za ležištima nafte u ovoj grčkoj regiji, najavio je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu usred porasta napetosti s Grčkom.
Podsjetimo da je turski brod "Oruc Reis" jučer doplovio na područje istočnog Mediterana kako bi započeo seizmička istraživanja, a u cilju energetske nezavisnosti Turske.

Govoreći danas na konferenciji za novinare u Ankari, Cavusoglu je rekao da će Turska izdati nove dozvole za operacije u blizini zapadnih granica svoje kontinentalne police i nastaviti "sve vrste seizmičkih i bušotinskih zahvata" u tom području, prenosi Reuters.

"Do kraja ćemo se boriti za prava Turske i kiparskih Turaka na istočnom Mediteranu, nećemo odustati", rekao je Cavusoglu.

NATO saveznice Turska i Grčka ne slažu se oko aktivnosti u istočnom Mediteranu. Grčka je slanje turskog broda južno od grčkih ostrva Rodos, Karpatos i Kastelorizo nazvala nezakonitim potezom.

Sličan spor zabilježen je prošli mjesec u koji se umiješala i njemačka kancelarka Angela Merkel, što je navelo Tursku da zaustavi svoje operacije.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da je Turska nastavila s radom nakon što je Grčka najavila pomorski sporazum s Egiptom.

Grčki ministar vanjskih poslova Nikos Dendias zatražit će hitan sastanak Vijeća za vanjske poslove Evropske unije, saopćeno je iz ureda grčkog premijera.

Evropska komisija saopćila je kako stoji u potpunosti solidarna s članicama Evropske unije Grčkom i Kiprom, te je pozvala na dijalog o sporu u vezi sa istočnim Mediteranom.