Svijet
22

Prijatelji Igora Solde: Na njega smo uvijek mogli računati, bio je uzor

Klix.ba
Igor Soldo
Igor Soldo
Nakon što je ubijen u pucnjavi koja se dogodila u CiCi Pizza restoranu u okviru Welmort trgovačkog centra, prijatelji i kolege oplakuju Igora Soldu, policajca porijeklom iz Jablanice. U toku su pripreme za sahranu, a građani prikupljaju novac koji će donirati njegovoj porodici. Svi su imali samo riječi hvale.

Igor je odrasta o u Lincolnu. Završio je Southeast srednju školu 2000. godine, a potom otišao na Univerzitet Nebraska. Radio je kao časnik koji se bavio zaštitom i sigurnošću uhapšenih osoba u Lancaster zatvoru prije nego se preselio u Nevadu.

Igor je trebao posjetiti Nebrasku tokom narednih dana jer su mu njegov brat Robert i snaha Colleen javili da očekuju bebu. Nažalost, sada njegova porodica ide u Nevadu kako bi pripremila sahranu.

"Ako ste u nekom škripcu znali ste da uvijek možete računato na Igora", rekao Scott Bykerk koji je radio s Igorom u Lincolnu. Dodao je kako je Igorova smrt pala teško svima u njihovom odjelu.

"Kada se prisjetite scene da je policajac upucan osjećate kao da vas neko udara nogom u stomak", kazao je.

Komesar Bruce Lang kazao je da je ova pucnjava poziv za buđenje.

"Osjećate mučninu. To što se dogodilo Igoru, moglo se desiti bilo kome od nas", rekao je Lang.

Lang je kazao kako je Igor živio na granicama, patrolirajući opasnim četvrtima kao policijski službenik. Haos je bio u njegovoj krvi jer je cijela porodica Soldo pobjegla od rata u Bosni.

"Govorili su vrlo slabo engleski kada su došli ovdje. Ali naučio je jezik i školovao se te postao građanin koji bi trebao biti uzor svima", rekao je Lang

I Igor i Robert su postali policajci. Igor se pridružio Las Vegas Metro policijskoj upravi, dok Robert radi sa suprugom u Beatriceu.

"Oboje su izabrali da rade u korist zaštite građane ove zemlje, i nažalost, to je Igora koštalo života", kazao je Lang.

Detalji o sahrani još nisu objavljeni.