Svijet
17

Rodbina iz Jablanice: Ubijeni policajac Igor Soldo je u Ameriku otišao sa porodicom tokom rata

Klix.ba
Igor Soldo
Igor Soldo
Supružnici Bonnie i Clyde glavni su i jedini osumnjičeni za ubistvo policajca Igora Solde iz BiH i Alyna Becka koje se dogodilo u Las Vegasu.

Soldo je porijeklom iz Hercegovine, a kako saznajemo od njegovih srodnika iz Ćelebića kod Jablanice, Igor je skupa s bratom Robertom, te majkom Sirli i ocem Perom otišao u SAD tokom rata.

Živjeli su u Lincolnu gdje je Igor završio srednju školu i radio kao službenik u Lancaster County Correctionsu. Potom se preselio u Las Vegas. Oženio se 2009. godine i dobio bebu. Njegova snaha Colleen kazala je novinarima kako je Soldo bio divan čovjek. U policiji je od 2006. godine.

Njegov brat Robert također je policijski službenik i radi sa svojom suprugom Colleen u policijskoj upravi u Beatriceu.

Kako je rečeno na konferenciji za novinare, nije poznato kako su napadači uspjeli prići policajcima i pucati u njih tokom ručka u CiCi Pizza restoranu koji se nalazi u sklopu trgovačkog centra Walmart. Jedan je podlegao na mjestu a drugi tokom operacije u obližnjoj bolnici.

Nakon što su ubili Soldu i Becka, par je uzeo njihovo oružje i zaputio se dalje. Na svom krvavom pohodu ubili su i kupca unutar tržnog centra. Prema riječima očevidaca, kupac ih je pokušao spriječiti da pucaju. Kada su stigli specijalni policijski timovi par je počinio samoubistvo.

Sa sobom su nosili i torbe, te se pretpostavljalo da je u njima eksplozivni materijal, no policija je to negirala.

Soldo i Beck uvršteni su među heroje koji su izgubili svoje živote na radnom zadatku na memorijalnoj stranici "Officer Down Memorial Page" čija je svrha "zapamtiti i sjećati se svih heroja snaga sigurnosti".

"Kada ubiju policijskog službenika nije agencija ta koja gubi službenika već cijela nacija", poručio je osnivač memorijalne stranice Chris Cosgriff.