Rutinska kontrola
0

Pretres u zatvoru u Salzburgu gdje se nalazi Sanader

FENA
Ivo Sanader (Foto: AFP)
Ivo Sanader (Foto: AFP)
Više od trideset pripadnika policije u srijedu je pretražilo zagradu zatvora u Salzburgu u kojemu se bivši predsjednik hrvatske vlade Ivo Sanader nalazi u ekstradicijskom pritvoru, ali ravnatelj zatvora tvrdi da pretres nema veze sa Sanaderom.

"Riječ je o rutinskoj kontroli, koja je već dugo planirana", izjavio je ravnatelj salzburškog zatvora Dietmar Knebel za austrijske novine Krone Zeitung u broju od četvrtka.

Krone piše da čak ni odvjetnici nisu znali za akciju i da su tek u srijedu, kada su željeli ući u zgradu u koju je smješteno salzburško pravosuđe, zatekli obavijest da posjete nisu moguće.

"Od ranog jutra više od 30 policajaca, uglavnom iz drugih zatvora, pretražuje ne samo svaku ćeliju, nego i cijeli kompleks zgrada. Kuhinju, radionice, sve prostorije. Svagdje se može nešto sakriti", izjavio je Knebel za Krone.

Knebel je zanijekao da pretraga ima veze s najpoznatijim zatvorenikom, bivšim predsjednikom hrvatske vlade Ivom Sanaderom. "Termin (pretrage) određen je još kad nismo ni znali da će nam Sanader doći", rekao je.

Šef zatvora zadovoljan je rezultatom racije. "Jako dobro. Naravno da smo nešto pronašli. Što tačno, ne mogu vam reći, jedino da nije ništa značajno", rekao je Knebel.

Upitan kako se moglo dogoditi da se fotografije Sanadera u zatvorskoj ćeliji pojave u hrvatskim medijima, rekao je kako ne zna kako je do toga došlo.

Prije nekog vremena u hrvatskim su se medijima pojavile fotografije Sanadera u zatvorskoj ćeliji u Salzburgu, a ravnatelj zatvora tada je odbacio mogućnosti da je Sanadera fotografirao netko od zaposlenika, ali i dodao kako to nisu mogli učiniti ni zatvorenici jer oni nemaju mobitele i drugu elektroničku opremu.

Posjetitelji, rekao je tada, sa zatvorenicama se sastaju u posebnoj prostoriji za posjete i odvojeni su jedni od drugih staklom. Razgovori s odvjetnicima, objasnio je, odvijaju se u posebnoj prostoriji koju nadziru čuvari. Knebel je ipak priznao da ponekad zatvorenici uspiju nabaviti opremu koju ne bi smjeli imati, prenijela je Hina.

"Možda je neko želio zaraditi novac. Jedan hrvatski novinar mi je kazao da su mu nudili fotografije Sanadera za 200 eura", rekao je Knebel.