Regija
0

Sanader pred istražnim povjerenstvom za Hypo banku: "Savijest mi je čista"

FENA
Ivo Sanader (Foto: AP)
Ivo Sanader (Foto: AP)
Bivši predsjednik hrvatske vlade Ivo Sanader izjavio je srijedu, u uvodnoj riječi pred istražnim povjerenstvom koruškog parlamenta o Hypo banci, da mu je savjest čista, prenosi austrijska novinska agencija APA.

Istražno povjerenstvo koruškog parlamenta ispituje Sanadera, koji je u pritvoru u Salzburgu, video vezom organiziranom između zemaljskog suda u Klagenfurtu, gdje se nalazi povjerenstvo i Salzburga, gdje je Sanader pritvoren.

U uvodnoj riječi o slučaju o Hype Alpe Adria banke Sanader je izjavio da mu je savjest čista te da nikad nije tražio ni primio novac ni ikakvu proviziju.

Zanimanje medija za ispitivanje Sanadera u Klagenfurtu veliko je, iz Njemačke i Hrvatske pristiglo je više od 15 televizijskih ekipa.

Očekuje se da će istražno povjerenstvo postavljati Sanaderu u prvom redu pitanja o utjecaju politike na poslovanje Hypo banke. Prema navodima medija, politika je bila umiješana u poslovanje Hypo banke u Hrvatskoj, kao i u prodaju Hypo grupe 2007. bavarskoj Bayern LB.

Za potrebe video konferencije Sanader je smješten u posebno pripremljenoj prostoriji pravosudnog kompleksa u Salzburgu, izjavio je za austrijsku novinsku agenciju APA-u upravitelj salzburškog istražnog zatvora Dietmar Knebel.

"Ispitivanje teče kao na Skypeu", rekao je Knebel, opisujući

prostoriju u kojoj se nalazi zaslon s malom kamerom i mikrofonom. Budući da se ne radi o osobi osumnjičenoj za neko nasilno djelo, Knebel kaže da video konferenciju nadzire samo jedan pravosudni policajac, a omogućena je i nazočnost Sanaderova odvjetnika.