Hrvatska
0

Sanader tvrdi da mu sve "pakuje" Jadranka Kosor i HDZ?

SRNA
Ivo Sanader (Foto: AP)
Ivo Sanader (Foto: AP)
Bivši premijer Hrvatske i nekadašnji lider HDZ-a Ivo Sanader tvrdi da su sve optužbe protiv njega "isfabrikovane" i da mu sve "pakuje" Jadranka Kosor, sadašnji predsjednik Vlade.

Sanader je nekoliko dana prije hapšenja poslao pismo na engleskom jeziku na više adresa u Evropi, koje je dobila i redakcija austrijskog "Tiroler Tageszeitung". U tom pismu Sanader je optužio bivše stranačke kolege da mu "smještaju jer se boje njegovog političkog uticaja".

Iz pisma se jasno može iščitati da je Sanader već duže vremena svjestan šta mu se sprema i da ne namjerava olako se predati. 

"Optužbe protiv mene su skandal kakav, prema mom mišljenju, do sada nije zabilježen u demokratskim državama", kaže Sanader i dodaje da je Jadranka Kosor, zajedno sa ostalim visokopozicioniranim hadezeovcima, pokušala zaustaviti njegov povratak u parlament.

U Sabor se Sanader, kako je napisao, vratio zbog toga što je "branio hrvatske evropske interese", odnosno bio je zabrinut da se put Hrvatske prema EU  ne odvija prema planu i programu. Odluka da se politički reaktivira, tvrdi Sanader, nije se dopala dojučerašnjim kolegama iz HDZ-a. 

"Jadranka Kosor, u saradnji s ostalim članovima stranke, izmislila je lažne optužbe protiv mene da bi spriječila moj povratak u politiku", napisao je Sanader.

Svoje tvrdnje Sanader pokušava argumentovati slučajem Damira Polančeca kome je, prema vlastitom priznanju, Vladimir Šeks, potpredjenik Sabora Hrvatske,  ponudio manju zatvorsku kaznu ako pristane da prokaže  bivšeg premijera kao šefa korupcijske hobotnice. 
"Moja savjest je čista. Ovo što se sada događa u Hrvatskoj jeste katastrofa i nema nikakve veze sa nezavisnim pravosuđem - kakvo je ustanovljeno posljednjih godina. Progon protiv mene je ogromni korak unazad", napisao je Sanader.

U međuvremenu, austrijsko Ministarstvo pravosuđa potvrdilo je da je od Hrvatske primilo zahtjev za izručenje bivšeg predsjednika HDZ-a Ive Sanadera. 

Ministarstvo, koje se nalazi u Beču, zahtjev je odmah proslijedilo u Salzburg, gdje je Ivo Sanader pritvoren. 

Iduće saslušanje Sanadera pred Zemaljskim sudom u Salzburgu zakazano je za 23. decembar, potvrdila je portparol suda Barbara Fitinger. Svi dokumenti koji su stigli iz Hrvatske proslijeđeni su austrijskom državnom tužiocu Herti Stixi, koja mora donijeti odluku hoće li Sanader biti saslušan zbog afere "Hypo".

Sanadera je u pritvoru  posjetio upravnik zatvora Ditmar Knebel, koji je nakon tog razgovora  primio i hrvatske novinare. Knebel kaže da mu je Sanader rekao da se dobro osjeća i da nema nikakvih primjedaba niti posebnih prohtjeva. Otkrio je i da je bivši šef HDZ-a razgovarao sa zatvorskom psihologom, koja je porijeklom iz Hrvatske.

Novinarima je Knebel poručio da se više ne smiju kroz rešetke dovikivati sa ostalim pritvorenicima i od njih izvlačiti informacije. 
U Salcburg je stigla i izvjesna gospođa  Marija  iz Karlovca, koja je najavila da će sutra predvoditi delegaciju od desetak ljudi u pohodu na zatvor. Ona je, kako kaže, "Sanaderov navijač" i želi posjetiti bivšeg premijera i upitati ga da li mu može kako pomoći.

Sanaderu je u međuvremenu u Hrvatskoj dodijeljen advokat  po službenoj dužnosti. Županijski sud u Zagrebu imenovao je na tu dužnost Anu Mariju Gospočić, nakon što je utvrđeno da Sanader nije potpisao punomoć advokatu Željku Gulišiji.