Svijet
59

Preminula tinejdžerka koja je imala tijelo poput 150-godišnjakinje

Klix.ba
Devetnaestogodišnja Ana Rocelle, koja je smatrana najstarijom ženom u Aziji, preminula je od rijetkog poremećaja zbog kojeg je njeno tijelo starilo deset puta brže od normalnog.

Rocelle je preminula prošle sedmice, objavila je Fondacija za istraživanje progerije. Dvije godine prije njene smrti ljekari su kazali kako izgleda kao osoba koja ima 136 godina, sa izraženim borama po cijelom tijelu.

Uprkos teškoj bolesti, Anu su svi pamtili kako veselu osobu koja je živjela "punim plućima". Za 18. rođendan imala je tematsku zabavu na kojoj se pojavila kao princeza na tronu te je mijenjala nekoliko kostima.

Hutchinson-Gilford progerija sindrom uzrokuje da tijelo stari mnogo brže od normalnog. Najčešći uzrok smrti ovih osoba je srčani ili moždani udar. Prema podacima Fondacije, u svijetu od ove bolesti pati 80 djece.

Ana je završila samo jednu godinu srednje škole jer su je zlostavljali, a jedan dječak ju je nazvao demonom. Ipak, voljela je školu, ali ju je morala napustiti i zbog toga što njena majka nije imala dovoljno novca da plati njeno školovanje. Prodavala je s majkom odjeću, voće i ručne radove na ulicama Plaridela na Filipinima.

Vezani članci