magazin
2

Tinejdžerka koja pati od neizlječive bolesti zaplesala posljednji put

Klix.ba
Četrnaestogodišnja Jerika Bolen iz Wisconsina u SAD-u boluje od neizlječive genetske bolesti kičmene mišićne atrofije zbog koje trpi neizdržive bolove od osmog mjeseca života. Prošla je više od 30 operacija, a dnevno provede 12 sati prikopčana na respirator. Odlučila je umrijeti sljedeći mjesec.

Njeni prijatelji i porodica organizovali su bal pod nazivom "Posljednji ples" tokom kojeg su joj pružili smijeh i zabavu zbog kojeg je nakratko zaboravila na bolove. Bal je održan u Grand Merdianu koji je bio uređen u crno-žutoj boji, prema njenoj želji, te su se svi zasladili kolačima i slatkišima.

Na velikom podiju svi su zaplesali pa i Jerika iako je u kolicima. Na kraju večeri proglašena je kraljicom mature i okićena lentom i krunom. Tinejdžerka je donijela odluku da umre nakon posljednje operacije zbog koje ni ne spava.

"Bila sam spremna i tada i prije mnogo vremena. Nakon posljednje operacije razmislila sam i pitala sam se da li ovo radim za sebe ili svoju porodicu? Shvatila sam da sam to radila za svoju porodicu", rekla je Jerika.

Njena majka Jen Bolen obećala je da će ispuniti sve kćerkine želje i poštovati odluke s obzirom da živi s hroničnom bolovima.

"Nije lako, ali ako se ona pomirila s tim moram i ja naći način da to učinim. Pretrpjela je za 14 godina života što većina odraslih nikada neće. Dovoljno je odrasla da sama donese odluku. To je njeno tijelo i njena bol", kazala je Jen koja je samohrana majka.

Kada je saznala za kćerkinu dijagnozu nije odustajala iako su joj ljekari savjetovali da to učini. Istraživala je i otkrila da i druge porodicu imaju djecu s ovom bolešću koja normalno žive. Uspostavila je kontakt s dr. Kari Stampfli i zajedno su učinili sve da je tretmani učine život boljim. Iako nikada nije puzala, hodala ili vozila bicikl, Jerika je bila sretna djevojčica. Ali, bol je taj koji se povećavao iz godine u godinu. Lijekovi koje je uzimala uništili su joj tijelo i više ne pomažu.

Kada je shvatila da je ovo njeno posljednje ljeto s kćerkom, Jen se odlučila fokusirati na to da joj ispuni sve želje. Respirator će joj biti uklonjen krajem augusta. Nje poznato koliko dugo tinejdžeri mogu preživjeti bez njega, ali se njena majka nada da bol neće trajati dugo.

"Bilo je mnogo suza, ali shvatila sam da ću biti na ljepšem mjestu i da neće biti ove užasne boli", kazala je Jerika s osmijehom.