U toku analize
75

Premijerka Švedske: Nećemo dijeliti s Rusijom nalaze istrage eksplozija na Sjevernom toku

FENA
Magdalena Andersson (Foto: EPA-EFE)
Magdalena Andersson (Foto: EPA-EFE)
Švedska neće dijeliti nalaze istrage eksplozija na plinovodu Sjeverni tok s ruskim vlastima ili s Gazpromom, izjavila je švedska premijerka Magdalena Andersson u ponedjeljak.

Švedska istraga mjesta zločina na plinovodima Sjeverni tok 1 i 2 koji prebacuju gas od Rusije prema Evropi pronašla je dokaze o detonacijama i tužioci sumnjaju na sabotažu.

Prošle je sedmice ruski premijer Mihail Mišustin poslao pismo švedskoj vladi u kome zahtijeva da se ruskim vlastima i Gazpromu omogući da učestvuju u istrazi, što je Švedska odbila.

Andersson je u ponedjeljak izjavila da Švedska neće čak ni dijeliti nalaze o eksploziji, koja se desila u švedskoj ekonomskoj zoni, s ruskim vlastima.

"U Švedskoj su naše preliminarne istrage povjerljive, i to se, naravno, također odnosi i na ovaj slučaj", izjavila je ona novinarima.

Andersson je, ipak, kazala da Švedska nema ovlasti da zaustavi ruska plovila da obilaze mjesta eksplozija sada kada je istraga na mjestu zločina zaključena.

"Švedska ekonomska zona nije teritorija koju Švedska namjerava da izloži. Sada smo uklonili kordone nakon čega će također biti moguće da i drugi brodovi ostanu u toj regiji, tako pravila funkcioniraju", kazala je.

Švedske i danske vlasti istraživale su četri curenja nakon što su plinovodi, koji povezuju Rusiju i Njemačku preko Baltičkog mora i postali su žarišna tačka u ukrajinskoj krizi, oštećeni u prošlom mjesecu, prenosi Reeuters.