Premijer objavio ostavku zbog ljubavne afere svoje supruge

F
FENA
11.1.2010. u 18:25
0
0
Premijer objavio ostavku zbog ljubavne afere svoje supruge
0
Premijer objavio ostavku zbog ljubavne afere svoje supruge Peter Robinson (Foto: AP)
Premijer Sjeverne Irske Peter Robinson odreći će se svoje dužnosti u roku od šest sedmica i raditi na tome da sa svog imena spere ljagu zbog izvanbračne afere svoje supruge, objavio je u Belfastu William Hay, predsjednik pokrajinske skupštine.
Prijelaznu dužnost preuzet će ministrica zadužena za poduzetništvo Arlene Foster. Tokom prijepodneva Demokratska unionistička stranka obnovila je povjerenje svome predsjedniku Peteru Robinsonu.

Premijerova supruga Iris Robinson (60), izbačena je iz stranke poslije otkrića da je pogodovala odobrenju novčane pomoći za svog mladog ljubavnika, a ta afera prerasla je u skandal zbog kojeg je i suprug prisiljen odstupiti.

Sjevernoirski premijer smatra se glavnom osobom u mirovnom procesu i postoji bojazan da bi Shin Fein, politički izdanak rasformirane Irske revolucionarne armije (IRA), mogao izvući korist iz ove situacije te izazvati dublju političku krizu. Vlast poluautonomne pokrajine Sjeverne Irske dijele protestantski unionisti i katolički separatisti od maja 2007., a na temelju mirovnog ugovora iz 1998., prenosi u ponedjeljak Hina.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: