Sjeverna Irska
0

Postignut dogovor između katolika i protestanata

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Najveće sjevernoirske stranke postigle su dogovor za prenos policijskih i pravosudnih ovlaštenja sa Londona na Belfast, čime je okončan dugotrajan spor koji je prijetio da izazove svrgavanje zajedničke vlade katolika i protestanata.

Sporazumom će Sjeverna Irska prvi put dobiti svog ministra pravosuđa i to je jedan od najhrabrijih koraka ka konsolidaciji dogovora iz 1998. godine nazvanog "Dobri petak", kojim je uglavnom okončano tridesetogodišnje nasilje u kojem je život izgubilo 3.600 ljudi.

Neuspjeh u postizanju dogovora doveo bi do porasta nasilja  i skoro sigurno bili bi raspisani prijevremeni izbori u ovoj britanskoj pokrajini gdje je vlast raspodjeljena između rimokatoličkog Sinn Feina i protestantske stranke Demokratskih unionista (DUP).

"Vjerujem da Skupština i političke institucije sada mogu nastaviti sa radom na ossnovi jednakosti, poštenja i partnerstva", navodi se u saopštenju predsjednika Sinn Feina Gerryja Adamsa.

Lider DUP-a Peter Robinson rekao je da je imao priliku da prijedloge iznese pred ostale članove stranke te da je rukovodstvo postavilo par pitanja i jednoglasno podržalo napredak.

Robinson je istakao da će detalji sporazuma kojim su okončani dvosedmični pregovori biti objavljeni tokom dana.

Sinn Fein nastoji da se Sjeverna Irska ujedini sa Republikom Irskom, dok je DUP više za to da pokrajina ostane dio Velike Britanije.
Razgovori između stranaka  bili su u zastoju zbog neslaganja o datumu  prenosa ovlaštenja i definicije načina na koji će biti  rješavana  pitanje ruta čuvenih parada, koje su u proteklim godinama, bile tačke velikih i krvavih okršaja nacionalista i unionista.