Sjeverna Irska
0

U Belfastu završeni razgovori bez rezultata

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Poslije tri dana, objavljeno je da su bez rezultata završeni razgovori vođeni u jednom dvorcu kraj Belfasta. Cilj razgovora je bio da omoguće nastavak funkcionisanja miješovite katoličko-protestantske vlade Sjeverne Irske koja je proteklih nedjelja zapala u krizu zbog neslaganja unutar vladajućih stranaka.

Vodeća republikanska (katolička) stranka Sinn Fein je optužila svoje koalicione partnere u vladi, unionističke (protestantske) Demokratske unioniste za neuspjeh razgovora o spašavanju miješovite pokrajinske uprave u Sjevernoj Irskoj, javio je u srijedu BBC.

Sinn Fein kaže da su Demokratski unionisti blokirali sporazum tako što su uveli preduslov tokom trodnevnih razgovora uz posredovanje premijera Britanije i Irske - koji su vanredno boravili u Belfastu zbog krize u radu pokrajinskih miješovitih organa vlasti.

Britanski premijer Gordon Brown je rekao da su prijedlozi koje je iznio zajedno sa svojim irskim kolegom Brianom Cowenom, nudili "razuman sporazum" za sva otvorena pitanja.

Dodao je da sjevernoirske stranke imaju rok do petka da razmotre prijedloge.

Sinn Fein i Demokratski unionisti ne mogu da se slože oko pitanja: kada miješovita pokrajinska skupština Sjeverne Irske treba da preuzme kontrolu nad radom policije i sudova od centralne britanske vlade u Londonu.