Independent
0

Neizvjestan Robinsonov povratak, Sinn Fein dobitnik

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Britanska štampa u utorak opširno piše o unutrašnjopolitičkim temama – padu popularnosti vladajućih laburista, prvim znakovima gospodarskog oporavka koje premijer Gordon Brown namjerava iskoristiti u predizbornoj kampanji za parlamentarne izbore i, najopširnije od svega, o burnim političkim zbivanjima u Sjevernoj Irskoj.

The Independent ocjenjuje kako uopće nije izvjesno da li će se šef vlade Sjeverne Irske Peter Robinson, koji se privremeno povukao s položaja zbog seksualnih i finansijskih skandala u koje je umiješana njegova supruga, vratiti nakon pauze koja može potrajati do šest sedmica, ili će se, pak, postepeno povući iz politike.

Robinson će ostati vođa svoje stranke Demokratskih unionista, kojoj je nanesena ogromna šteta i kojoj predstoje vrlo teška vremena u izborima za britanski parlament, najvjerojatnije u maju.

Politička atmosfera u Sjevernoj Irskoj je, ističe Independent, izuzetno dramatična i neizvjesna.

Dopisnik The Timesa iz Sjeverne Irske izvještava da je stranka Sinn Fein najveći dobitnik u ovoj političkoj krizi. Njezin lider Martin McGuinness je korak bliže da postane šef vlade i tako završi svoj neobičan put koji ga je vodio od oružja do vlasti.

Moglo bi se ispostaviti, nastavlja list, da je gospođa Robinson svojim postupcima skrenula s puta cijeli mirovni proces.

Sjeverna Irska je, usprkos napretku postignutom tokom proteklih deset godina, i dalje duboko plemenski podijeljena, s moćnim klanovima i vrlo malo tolerancije prema bilo kojem obliku nelojalnosti.

U desetljeću spektakularnog ekonomskog rasta u kojem je pokrajina doslovno bila zasipana novcem, poduzetnici i političari očito su sklapali veze koje su u nekim slučajevima, primjećuje Times, očito postale suviše bliske.