|

Premijer Katalonije za januar najavio početak osamostaljenja

Premijer Katalonije za januar najavio početak osamostaljenja
12
F
FENA
19.11.2012. u 22:12
22
komentara
12

dijeljenja
Premijer Katalonije za januar najavio početak osamostaljenja Artur Mas
Španski region Katalonija započet će u januaru proces odvajanja od Španije, rekao je danas premijer tog regiona Artur Mas.
Mas je jučer pozvao na održavanje prijevremenih izbora u Kataloniji u pokušaju da dobije podršku za nezavisnost regiona koji ima 7,6 miliona stanovnika.

Prema rezultatima anketa, Katalonska nacionalistička partija (CIU) nema apsolutnu podršku, ali Mas ističe da će se nastaviti s procesom nezavisnosti ukoliko CIU uz ostale stranke sličnog mišljenja zadrži većinu u parlamentu Katalonije.

Mas je rekao da Katalonija ne želi da "gubi vrijeme", iako nije precizirao šta je predviđeno pod procesom nezavisnosti, javio je Radio Slobodna Evropa.

On je izjavio da će, ukoliko CIU osvoji izbore, kao što je i očekivano, odmah sazvati samit svih katalonskih stranaka radi razgovora o referendumu za budućnost regiona.Mas i dodao da će regionalni parlament nakon toga diskutovati i odobriti referendum.

Španski premijer Mariano Rajoy je protiv sličnih planova, uz tvrdnju da španski Ustav dozvoljava samo da centralna vlada organizuje referendume.

Ukoliko bi Katalonija nastavila prema Masovom planu, Madrid namjerava da uloži žalbu španskom Ustavnom sudu. Katalonija je sa svoje strane zaprijetila da će se obratiti međunarodnim tribunalima.
Prijavi grešku


Komentari (22)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...