Svijet
0

Premijer Kanade: Sve izbjeglice su dobrodošle, bez obzira na vjeru

Klix.ba
Justin Trudeau  (Foto: EPA)
Justin Trudeau (Foto: EPA)
Kanadski premijer Justin Trudeau odaslao je poruku podrške svim izbjeglicama poručivši im da su dobrodošli u njegovu zemlju.

Poruka napisana na Trudeauovom Twitter profilu došla je u subotu, istoga dana kada je američki predsjednik Donald Trump odlučio potpisati naredbu o zabrani ulaska u SAD građanima sedam većinski muslimanskih zemalja.

"Onima koji su proganjani, koji su se našli u ratu i teroru – Kanađani žele dobrodošlicu svim izbjeglicama bez obzira na vjeru. Različitost je naša snaga!", napisao je premijer Kanade.

Trudeau je potom postavio fotografiju djevojčice koja je u Kanadu došla iz ratom razorene Sirije.

Premijerov glasnogovornik kazao je da će Trudeau uskoro razgovarati sa Trumpom, rekavši kako će jedna od tema biti i imigracija, odnosno njeno uspješno provođenje u Kanadi.

Država sa kojom SAD ima najdužu kopnenu granicu u svoje okrilje je za vrijeme mandata Justina Trudeaua primila gotovo 40.000 sirijskih izbjeglica.

Kanadski čelnici do sada nisu reagovali na djelovanje novog američkog predsjednika jer, između ostalog, 75 posto svoje robe Kanada izvozi upravo u Sjedinjene Američke Države.