Lekcija iz 1945. godine
54

Premijer Irske Leo Varadkar: Nećemo izraziti saučešće Rusiji ako Putin umre

F. H.
Premijer Irske Leo Varadkar rekao je kako ne misli da bi irska vlada izrazila suaučešće Rusiji u slučaju smrti Vladimira Putina. Varadkar je odgovarao na pitanje vezano uz historijsku vanjsku politiku Irske.

Rekao je da ne vjeruje da će irska delegacija biti prisutna na sahrani ruskog predsjednika. Hipotetska situacija odnosi se na događaje od prije gotovo 80 godina. Irska vlada pridržavala se stroge politike neutralnosti tokom Drugog svjetskog rata.

Međutim, tadašnji taoiseach (premijer) i ministar vanjskih poslova Eamon de Valera izazvao je bijes međunarodne zajednice kada je izrazio saučešće njemačkom ambasadoru u Irskoj Eduardu Hempelu nakon samoubistva Adolfa Hitlera 1945. godine.

Događaj je prouzročio značajnu štetu ugledu de Valere i države, te se smatra važnim trenutkom u historiji irske neutralnosti.

Dok Irska inzistira na tome da nastavlja provoditi politiku neutralnosti, viši vladini ministri kažu da se to odnosi na vojnu neutralnost, a ne na političku neutralnost.

Prošle sedmice Varadkar je obećao da će biti uz Ukrajinu koliko god bude potrebno kada je posjetio ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog u Kijevu. Također je najavio milione eura dodatnih sredstava za humanitarnu pomoć Ukrajini.

Nakon putovanja, taoiseach je ispitivan o postupcima gospodina de Valere nakon Hitlerove smrti. Na pitanje novinara bi li Irska izrazila slično saučešće Rusiji u slučaju Putinove smrti, Varadkar je rekao: "Mislim da ne bi."

Nakratko zastajući kako bi razmotrio teorijski događaj, dodao je: "To je dobro pitanje, nisam o tome prije razmišljao."

Varadkar, kojem je prošle godine zabranjeno putovati u Rusiju, zaključio je: "Ne bih zamislio da ćemo biti zastupljeni na sprovodu."

U novembru je Kremlj rekao da stavlja 52 "ključna predstavnika" iz Irske na popis sankcija zbog izražavanja, kako je tvrdio, rusofobnog raspoloženja.