|

Premijer Ghannouchi obećao se povući iz politike

Premijer Ghannouchi obećao se povući iz politike
0
F
FENA
22.1.2011. u 11:43
0
komentara
0

dijeljenja
Premijer Ghannouchi obećao se povući iz politike Mohamed Ghannouchi (Foto: Reuters)
Premijer Tunisa Mohamed Ghannouchi obećao je da će podnijeti ostavku poslije izbora koji treba da budu organizovani nakon što je predsjednik Zine al-Abedine Ben Ali napustio zemlju prošle sedmice.
U intervjuu za lokalnu televizijsku stanicu, Ghannouchi je u petak kasno navečer rekao da će napustiti politiku "u najkraćem mogućem vremenskom roku", prenosi BBC.

Njegova privremena vlada, formirana poslije svrgavanja Ben Alija s vlasti, obećala je da će organizovati izbore u roku od šest mjeseci, ali još nije određen datum.

Najavivši povlačenje iz javnog života poslije izbora, Ghannouchi je obećao i da će prijelazna vlada ukinuti sve "antidemokratske zakone".

Ben Ali je otišao u Saudijsku Arabiju 14. januara, poslije demonstracija organizovanih zbog siromaštva, korupcije i nezaposlenosti.

Tunižani su i po njegovom odlasku nastavili proteste, zahtijevajući da svi koji su bili povezani s njegovim režimom treba da napuste vlast.

Nekoliko ministara privremene vlade je napustilo stranku bivšeg predsjednika, a među njima je i Ghannouchi, koji je bio Ben Alijev ključni saveznik.

Premijer je u intervjuu rekao da je pod vlašću Ben Alija bio "uplašen, kao i svi Tunižani".

U neredima tokom ove sedmice poginulo je najmanje 78 ljudi, a u petak je počela trodnevna žalost za žrtvama protesta, kojih prema tvrdnjama pripadnika opozicije ima mnogo više.

Prijelazna vlada obećala je da će osloboditi sve političke zatvorenike i da će sve ranije zabranjene političke grupe sada biti legalne.

Ghannouchi je sinoć rekao da će Tunis platiti odštetu svima koji su bili žrtve zloupotreba tokom vladavine Ben Alija.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.