Tunis
0

Premijer Ghannouchi obećao se povući iz politike

FENA
Mohamed Ghannouchi (Foto: Reuters)
Mohamed Ghannouchi (Foto: Reuters)
Premijer Tunisa Mohamed Ghannouchi obećao je da će podnijeti ostavku poslije izbora koji treba da budu organizovani nakon što je predsjednik Zine al-Abedine Ben Ali napustio zemlju prošle sedmice.

U intervjuu za lokalnu televizijsku stanicu, Ghannouchi je u petak kasno navečer rekao da će napustiti politiku "u najkraćem mogućem vremenskom roku", prenosi BBC.

Njegova privremena vlada, formirana poslije svrgavanja Ben Alija s vlasti, obećala je da će organizovati izbore u roku od šest mjeseci, ali još nije određen datum.

Najavivši povlačenje iz javnog života poslije izbora, Ghannouchi je obećao i da će prijelazna vlada ukinuti sve "antidemokratske zakone".

Ben Ali je otišao u Saudijsku Arabiju 14. januara, poslije demonstracija organizovanih zbog siromaštva, korupcije i nezaposlenosti.

Tunižani su i po njegovom odlasku nastavili proteste, zahtijevajući da svi koji su bili povezani s njegovim režimom treba da napuste vlast.

Nekoliko ministara privremene vlade je napustilo stranku bivšeg predsjednika, a među njima je i Ghannouchi, koji je bio Ben Alijev ključni saveznik.

Premijer je u intervjuu rekao da je pod vlašću Ben Alija bio "uplašen, kao i svi Tunižani".

U neredima tokom ove sedmice poginulo je najmanje 78 ljudi, a u petak je počela trodnevna žalost za žrtvama protesta, kojih prema tvrdnjama pripadnika opozicije ima mnogo više.

Prijelazna vlada obećala je da će osloboditi sve političke zatvorenike i da će sve ranije zabranjene političke grupe sada biti legalne.

Ghannouchi je sinoć rekao da će Tunis platiti odštetu svima koji su bili žrtve zloupotreba tokom vladavine Ben Alija.