|

Predsjednik Bin Ali napustio zemlju, premijer preuzeo dužnost šefa države

Predsjednik Bin Ali napustio zemlju, premijer preuzeo dužnost šefa države
0
F
FENA
14.1.2011. u 20:05
7
komentara
0

dijeljenja
Predsjednik Bin Ali napustio zemlju, premijer preuzeo dužnost šefa države Foto: SkyNews
Predsjednik Tunisa Zin el Abidin Ben Ali napustio je u petak zemlju, a premijer je preuzeo dužnost privremenog šefa države, javile su zapadne novinske agencije.
Premijer Muhamed Ganushi izjavio je, u televizijskom obraćanju narodu, da je preuzeo vlast u Tunisu i da predsjednik Ben Ali privremeno ne može obavljati svoje dužnosti, prenijele su agencije AP i Reuters.

Prema izjavama neimenovanih izvora vlade u Tunisu i izvještajima katarske TV mreže Al Jazeera, Ben Ali je napustio zemlju.

Premijer Tunisa je poručio narodu da će poštovati Ustav i ponovo uspostaviti stabilnost u zemlji, gdje već više od mjesec dana traju protesti zbog nezaposlenosti, korupcije i skupih prehrambenih proizvoda, u kojima su, prema zvaničnim podacima, poginule 23 osobe.

"Zaklinjem se da ću poštovati Ustav i provesti političke, ekonomske i socijalne reforme koje su najavljene u dogovoru sa svim političkim stranama, uključujući političke partije i civilno društvo", rekao je Ganushi.

Ben Ali (74) danas je raspustio vladu, najavio održavanje vanrednih parlamentarnih izbora za šest mjeseci, proglasio vanredno stanje i uveo policijski sat.

Ben Ali je došao na vlast mirnim državnim udarom 1987. godine, a u četvrtak je, u pokušaju da stabilizuje situaciju u Tunisu, saopćio da se neće kandidirati po isteku mandata 2014. godine.
Prijavi grešku


Komentari (7)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...