Poruke podrške narodu
0

Arapi pozdravljaju ustanak u Tunisu

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Arapska liga pozvala je političke snage u Tunisu da postignu mir i izvedu zemlju iz krize nakon zbacivanja sa vlasti predsjednika Zina El Abidin Ben Alija.

Arapska liga pozvala je sve političke snage, predstavnike tuniskog društva i zvaničnike da se ujedine i učvrste dostignuća naroda i postignu mir.

"Pozivamo Tunis da postigne nacionalni konsenzus o načinima izlaska iz krize koji će garantovati poštovanje volje naroda", navodi se u saopštenju.

Generalni sekretar Arapske lige Amr Musa ocijenio je da je riječ o istorijskom trenutku i razvoju koji predstavlja kraj jedne, a početak druge ere.

Musa je najavio da će situacija u Tunisu biti tema četvorodnevne Ekonomske konferencije u Egiptu, koja počinje sutra u organizaciji Arapske lige i da očekuje da će predstavnik Tunisa učestvovati na tom skupu. 

On je rekao da još nije kontaktirao premijera Tunisa Mohameda Ganučija, ali da će susreti na najvišem nivou uskoro uslijediti.

Ustanak u Tunisu danas su pozdravili i Palestinci, koji ističu da je narod te sjevernoafričke države inspiracija cijelom arapskom svijetu.
Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO) podržala je "ogromnu hrabrost tuniskog naroda i njihovu herojsku žrtvu podnijetu radi ostvarenja ciljeva".

PLO, koji je imao bliske veze sa zbačenim tuniskim predsjednikom, ne pominje Ben Alija, naglašavajući umjesto toga veze Palestinaca i naroda Tunisa.

U Tunisu je bilo sjedište PLO nakon što su Palestinci protjerani iz Libana 1982. godine, sve do uspostavljanja Palestinske uprave 1994. godine.

"Palestinski narod, koji je dužan da se zahvali Tunižanima koji su podržali palestinsku revoluciju i njeno rukovodstvo kada mnogi drugi nisu, naglašava duboke bratske veze koje povezuju naše narode", navodi se u saopštenju PLO.

U gradu Ramali na Zapadnoj obali oko 50 Palestinaca demonstriralo je ispred ambasade Tunisa.

Druge palestinske frakcije, većinom islamističke grupe, bile su još glasnije u iskazivanju podrške zbacivanju Ben Alija sa vlasti.
"Čestitamo narodu Tunisa na njihovom ustanku protiv tiranskog režima", rekao je Daud Šihab, portparol grupe Islamistički džihad, nakon što je Ben Ali pobjegao u Saudijsku Arabiju.

On je dodao da su događaji u Tunisu pokazali da arapske mase mogu da donesu promjene, slobodu i da odbace tiraniju i nepravdu.

Lideri Hamasa u Pojasu Gaze podržali su proteste, rekavši da predstavljaju volju naroda Tunisa.

U međuvremenu, u gradu Tunisu i dalje vlada napeta atmosfera, nakon što su masovni protesti doveli do nasilnog odlaska predsjednika Abidina Ben Alija s vlasti, javila je mreža BBC.

Vojnici i tenkovi obezbjeđuju državne zgrade, nakon izvještaja o nastavku nereda tokom noći. 
U izvještajima se navodi da su opljačkani neki francuski supermarketi u predgrađima Tunisa, kao i da je na glavnoj željezničkoj stanici podmetnut požar. 

Zvaničnici, međutim, kažu da je glavni aerodrom sad ponovo otvoren. 

Ustavni savjet Tunisa je saopštio da je predsjednik parlamenta Fuad Mebeza danas zvanično postavljen za vršioca dužnosti predsjednika, nakon što je predsjednik Ben Ali napustio zemlju. 

Predsjednički izbori će, kako se navodi, biti održani u roku od 60 dana.