Svijet
0

Premijer Tunisa Ghannouchi podnio ostavku

SRNA
Premijer Tunisa Mohammed Ghannouchi podnio je danas ostavku, pod pritiskom nereda u kojima su demonstranti tražili ostavke nekih ministara u njegovoj vladi, prenijela je državna televizija.

"Odlučio sam da se povučem sa mjesta premijera i ja ovim ne bježim od odgovornosti. Želim da otvorim vrata novom premijeru", rekao je Ghannouchi na konferenciji za novinare, dodajući da je pažljivo razmislio o svojoj odluci.

On je dodao da nije spreman da bude osoba koja će donositi odluke koje će rezultirati ljudskim gubicima.

"Moja ostavka poslužiće Tunisu, revoluciji i budućnosti naše zemlje", rekao je Ghannouchi .

Opozicija optužuje Ghannouchi da, poslije sloma vlasti predsjednika Ben Alija, nije sproveo neophodne reforme.

Situacija u Tunisu se danas polako normalizuje posle jučerašnjih sukoba demonstranata i snaga reda u centru tuniske prijestonice, gde je poginulo troje ljudi, a najmanje desetak ih je ranjeno.

Od ranog jutra građani čiste glavnu ulicu Tunisa gdje su juče bili nemiri, dok se oklopna vozila i dalje nalaze u centralnom dijelu grada.
Vojni helikopteri su tokom noći nadlijetali dio grada, rekli su Frans presu očevici, a u gradu su i danas prodavnice zatvorene.

U subotu je više od 100 ljudi uhapšeno, a 88 "počinilaca vandalskih djela privedeno" je dan ranije u sukobima demonstranata i snaga reda u samom centru grada, navela je policija. 

Vlasti su juče privremeno zabranile automobilski saobraćaj, ali i kretanje pješaka u glavnom bulevaru u centru Tunisa poslije najnovijih sukoba antivladinih demonstranata i policije.