Le Pen poražena
1.2k

Preliminarni rezultati: Emmanuel Macron je novi predsjednik Francuske

Piše: I. P.
Emmanuel Macron (Foto: EPA)
Emmanuel Macron (Foto: EPA)
Nakon što su građani Francuske po drugi put u dvije sedmice dali svoje mišljenje o kandidatima za šefa države, večeras je postalo jasno da će funkciju predsjednika preuzeti centrista Emmanuel Macron, javlja CNN.

Naime, prema prvim rezultatima drugog kruga predsjedničkih izbora koji su danas održani u Francuskoj pobjedu je odnio Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron, bivši bankar, bivši član Socijalističke partije te bivši ministar ekonomije.

Prema podacima izlaznih anketa i projekcijama koje su za Francusku radio-televiziju i list Le Monde sprovele agencije BFM, Ispos/Sopra Steri odnos glasova između Macrona i Le Pen je približno 65%-35%.

Njegovi uspjesi kao ministar očituju se u reformama usmjerenim ka poboljšanju poslovanja. Svoju partiju En Marche osniva u aprilu 2016., a Ministarstvo napušta u augustu 2016. kako bi pokrenuo predsjedničku kampanju. Partija prati njegov smjer koji se sa klasične ljevice preusmjerio ka centru, odnosno ka pronalasku zajedničkog jezika za sve boje u političkom spektru.

Pored toga, Macron važi za liberalsocijalistu i proevropski nastrojenog političara koji budućnost Francuske i Starogh kontinenta vidi kroz zajedništvo u sklopu Evropske unije.

Rođen je u gradu Amensu 1977. godine, u braku je sa svojom bivšom nastavnicom Brigitte Trogneux.